Сподели ни в твоите социални мрежи
Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. брашно
125 мл. прясно мляко, леко топло
7 г. мая
150 г. еритритол или кокосова захар
100 г. разтопено масло
1 ч.л. сол
3 яйца
50 г. стафиди, сушени боровинки, нарязани на ситно сушени смокини или сушени кайсии
настъргана кора на 1 био лимон и малко сок от лимона или 4 к. етерично масло от лимон
настъргана кора на 1 био портокал и малко сок от портокала или 4 к. етерично масло от портокал
филирани бадеми за украса

Алергени

Брашно
Масло
Яйца
Прясно мляко
Филирани бадеми

Домашен козунак

Основни неща

Празниците малко ни карат да се отпуснем и да прекрачим границата. Отдавна не използвам бяла рафинирана захар в сладкишите и печивата си, но в класическа рецепта за Великден леко си позволявам. Често замествам захарта с еритритол, които има същата кристална структура, но не влияе на нивата на кръвната захар. Използвам също и кокосова захар, която добавя леко карамелен привкус и по-тъмен цвят на тестото. Просто Великден без домашен козунак не е Великден!

  • 40 мин. плюс 2 ч. и 20 мин. за втасване
  • 1
  • Обикновена

Съставки

Как да приготвим

1

Затоплете млякото до около 37 градуса, т.е като потопите кутрето си вътре, да е приятно топло.

2

В половината мляко разтворете маята със сол и 1 ч.л. захар и малко брашно, докато стане тесто. Оставете настрани да втаса за 20 минути.

3

В голяма купа пресейте брашното, направете кладенче по средата и добавете останалото мляко, еритритола или захарта (зависи кое използвате), втасалото тесто, 2 цели яйца, жълтъка от третото, настъргана кора от лимон, портокал и малко изстискан сок и от двата плода. 

4

Започнете да бъркате с миксер и добавяйте по малко от маслото. Използвайте половината масло и разбърквайте 10 минути с мискера.

5

Прехвърлете тестото върху плота и с намазнени ръце продължете да месите тестото. Разтягате напред и прегъвате. Постепенно омесете към тестото цялото масло, като добавяте само с намаслените си ръце. Прибавете и стафидите, предварително накиснати за 5 минути в гореща вода. 

6

Разтеглете тестото в продълговата форма и го разрежете на три по дължина. Оплетете плитка от трите края. Поставете козунака в правоъгълна формичка, покрита с хартия за печене. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло за около 2 часа. (Аз използвах топлото слънце следобед, което вече нагрява силно.)

7

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете козунака с останалия белтък и поръсете с филираните бадеми. 

8

Печете 10 минути на 180 градуса и после намалете фурната на 160 градуса. Печете още 20 минути до получаване на златист загар.

Още Великденски рецепти

Всички коментари

Общо коментари: 1
Диана Димитрова
Здравейте, бих искала да Ви попитам за козунака с какви размери е формата в която го печете?

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече