Съставки
-
500 г. брашно
-
125 мл. прясно мляко, леко топло
-
7 г. мая
-
150 г. еритритол или кокосова захар
-
100 г. разтопено масло
-
1 ч.л. сол
-
3 яйца
-
50 г. стафиди, сушени боровинки, нарязани на ситно сушени смокини или сушени кайсии
-
настъргана кора на 1 био лимон и малко сок от лимона или 4 к. етерично масло от лимон
-
настъргана кора на 1 био портокал и малко сок от портокала или 4 к. етерично масло от портокал
-
филирани бадеми за украса
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В половината мляко разтворете маята със сол и 1 ч.л. захар и малко брашно, докато стане тесто. Оставете настрани да втаса за 20 минути. |
3
|
В голяма купа пресейте брашното, направете кладенче по средата и добавете останалото мляко, еритритола или захарта (зависи кое използвате), втасалото тесто, 2 цели яйца, жълтъка от третото, настъргана кора от лимон, портокал и малко изстискан сок и от двата плода. |
4
|
Започнете да бъркате с миксер и добавяйте по малко от маслото. Използвайте половината масло и разбърквайте 10 минути с мискера. |
5
|
Прехвърлете тестото върху плота и с намазнени ръце продължете да месите тестото. Разтягате напред и прегъвате. Постепенно омесете към тестото цялото масло, като добавяте само с намаслените си ръце. Прибавете и стафидите, предварително накиснати за 5 минути в гореща вода. |
6
|
Разтеглете тестото в продълговата форма и го разрежете на три по дължина. Оплетете плитка от трите края. Поставете козунака в правоъгълна формичка, покрита с хартия за печене. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло за около 2 часа. (Аз използвах топлото слънце следобед, което вече нагрява силно.) |
7
|
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете козунака с останалия белтък и поръсете с филираните бадеми. |
8
|
Печете 10 минути на 180 градуса и после намалете фурната на 160 градуса. Печете още 20 минути до получаване на златист загар. |
Всички коментари
Kоментар