Овчарски пай с леща и гъби

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За основата на овчарския пай:
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 моркова, нарязани на ситно
2 стръка стъблена целина, нарязана на ситно
6 скилидки чесън, нарязани на ситно
250 г. гъби, нарязани на ситно (аз използвах челядинки) 
250 г. кафява леща, предварително накисната във вода за 4 часа и изплакната
2 с.л. доматено пюре
зеленчуков бульон
2-3 клонки прясна мащерка
чубрица
морска сол и прясно смлян черен пипер
За картофения слой:
около 1 кг. картофи, обелени и нарязани на кубчета
2 скилидки чесън, пресовани
1-2 с.л. кокосово масло (по желание)
морска сол и прясно смлян черен пипер
магданоз, за сервиранe
Основни неща

Моята версия на класическа рецепта от Англия - овчарски пай с леща и гъби. Ястието е изключително вкусно, приготвя се лесно, макар и не толкова бързо и се харесва дори на децата. Всички съставки са с растителен произход. За картофеното пюре използвам водата, в която са вряли картофите. Така не се налага да я изхвърлям, нито да използвам ядково мляко. 

Съставки

Как да приготвим

1

Загрейте в тенджера с малко вода лука, морковите и целината и сотирайте за няколко минути, докато зеленчуците започнат да омекват. Прибавете чесъна и гъбите и продължете да задушавате за 3-4 минути.

2

После добавете лещата, доматеното пюре, зеленчуковия бульон, мащерката и чубрицата. Зеленчуковият бульон трябва да покрие всички зеленчуци и лещата и още 2-3 см. отгоре. Сложете капака, намалете силата на котлона и гответе още около 25 минути, докато лещата омекне. Подправете с морска сол и черен пипер.

3

През това време сложете картофите да се варят за 15-20 минути. Използвайте водата от варенето за направата на картофеното пюре. Ако е твърде много, махнете част от нея. Добавете пресования чесън и намачкайте добре с преса. По желание добавете кокосово масло, но и без е чудесен вкусът на картофите. Овкусете с морска сол и черен пипер.

4

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тавичка. На дъното сложете пая от леща и гъби. Върху него равномерно разпределете картофеното пюре.

5

Печете 30 минути, докато пюрето добие лек загар отгоре. Сервирайте с накъсан магданоз отгоре.

Още рецепти с гъби

Още рецепти с леща

Всички коментари

Общо коментари: 1
Малина Тодорова
А с този грамаж на продуктите, колко са порциите на пая?

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече