Барчета с мус от дюли

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За основата:
1/2 ч.ч овесени ядки, смлени в блендер на брашно
1/2 ч.ч. бадемово брашно
2 с.л. какао на прах
10 броя фурми, почистени от костилките
1 с.л. кокосово масло
За муса от дюли:
3 печени дюли
6-8 броя фурми, почистени от костилките
За глазурата:
100 г. черен шоколад или 100 г. какаова маса и 2 с.л. кленов сироп

Алергени

Какао
Бадемово брашно
Черен шоколад
Какаова маса
Основни неща

Дюлите са един леко позабравен плод и не толкова използван в ежедневните рецепти. Като изключа сладка, компоти и желета, почти не намира друго приложение. Но, аз им открих. Тези барчета с мус от дюли са просто изкусителни. Постига се невероятен баланс между сладките фурми и киселинността на дюлите. Всичко това в комбинация с ядкова основа и плътен черен шоколад, се превръща в десерт, който ще приготвям отново и отново. Поне, докато имаме още дюли.

Съставки

Как да приготвим

1

Започнете с приготвянето на муса от дюли. За целта измийте добре и почистете от мъха дюлите. Нарежете на парчета, като отстраните семките, кората не е нужно да я белите, особено, ако дюлите са домашни.

2

Загрейте фурната на 190 градуса и печете дюлите за около 20-25 минути, докато станат меки.

3

Прехвърлете печените дюли в блендер. Добавете фурмите и блендирайте. Може да добавите 1-2 с.л. гореща вода. Разбъркайте, оберете стените на блендера и отново разбийте. Целта е да се получи гъста смес, не много фина, може да има малки парченца от фурмите.

4

Пригответе формичка, покрита с хартия за печене.

5

В купа смесете смлените овесени ядки, бадемовото брашно и какаото и разбъркайте. Оставете настрани.

6

Сложете отново в блендер фурмите, кокосовото масло и малко 1-2 с.л. гореща вода. Тя ще спомогне за по-лесното смилане на фурмите. Блендирайте, докато се получи паста. Добавете пастата от фурми към ядките и с ръце смесете всичко, докато се обединят съставките. Прехвърлете във формичката и притиснете с ръце, така че да се покрие равномерно цялото дъно.

7

Върху основата, разпределете муса от дюли. Охладате съвсем за кратко в хладилника.

8

През това време разтопете на водна баня черния шоколад или какаовата маса, ако ползвате. Свалете от котлона и добавете кленовия сироп, ако сте избрали какаова маса. Разбъркайте добре. Извадете сладкиша от хладилника и залейте с разтопения шоколад. Нарежете на отделни барчета. Сега вече може спокойно да приберете във фризера да стегне добре.

Още рецепти за десерти

Всички коментари

Общо коментари: 5
Ани стаменова
Това е уникален десерт - богат на аромати, хранителен, насищащ и подранващ организма ни с енергия! Благодаря за тази интересна рецепта!
Кулинарен блог
И аз благодаря за страхотния коментар!
Елина
Благодаря за страхотната рецепта! Заместих дюлите с ябълки, защото нямах и се получи също много добре :)
Г.Василева
Супер се получиха барчетата! Благодаря ви!
Здравословно в кухнята с Тони
И аз благодаря за коментара Ви!

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече