Датска торта с боровинки
Днес ще Ви покажа как направих Датска торта с боровинки и кокосова сметана с помощта на кухненската машина на Bosch - MUM5. Всъщност, това не е съвсем оригиналната версия на тортата, защото аз винаги обичам да придавам свой почерк и вкус на нещата, които правя. Освен това, моята торта не съдържа глутен, бяла рафинирана захар и млечни съставки.
Традиционната торта е от южната част на Дания, която е известна със своите торти. Приготвя се с ръжен хляб и лешници.
За моята торта използвах кухненската машина на Bosch - MUM5 и следните съставки:
Съставки за датската торта с боровинки:
За блата:
280 г. бадемово брашно или лешниково брашно или смес
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао на прах
6 яйца, разделени белтъци и жълтъци
200 г. кокосова захар
За пълнежа:
300 г. боровинки, пресни или замразени
4 с.л. кленов сироп
2 с.л. арарут на прах
400 мл. кокосова сметана за разбиване
2-3 с.л. кленов сироп
2-3 капки етерично масло от лимон
30 г. черен шоколад с кокосова захар, настърган за поръсване
Начин на приготвяне:
Първо загрявам фурната на 200 градуса и приготвям форма за торта с диаметър 20 см. Покривам дъното с хартия за печене и леко намазвам дъното и страните с кокосово масло.
Докато фурната загрява, поставям жълтъците и кокосовата захар в купата на MUM5 и разбивам за няколко минути на 4-та степен, докато станат на пухкав крем.
В друга купа смесвам сухите съставки - бадемовото брашно, бакпулвера и какаото.
Разбърквам добре и ги прибавям към яйчената смес. Отново пускам машината на ниска степен, за да се смесят съставките. Прехвърлям ги в друга купа, защото ще използвам отново машината.
В купата на MUM5 поставям белтъците и разбивам на сняг.
Постепенно увеличавам скоростта и разбивам, докато получат стегнат връх.
Внимателно със шпатула смесвам белтъците с тестото.
Аз пекох блата като го разделих на две части, но може да се изпече наведнъж и да се разреже с остър нож по средата. По отделно всеки блат се изпече за около 12 минути, така че, ако печете цялото тесто ще му трябват около 24 минути.
Изваждам и оставям блатовете да изстинат напълно.
Докато блатовете се охлаждат, приготвям пълнежа за тортата. В малка касерола слагам на котлона на бавен огън боровинките с кленовия сироп и арарута. Разбърквам непрекъснато, за да не загори на дъното за 2-3 минути. Махам от котлона и оставям да изстине.
Накрая слагам кокосовата сметана и кленовия сироп в купата на MUM5.
По желание може да добавите и няколко капки етерично масло от лимон, което придава приятна свежест на цялата торта. Пускам машината и бъркам няколко минути, докато сметаната стегне.
В поднос поставям единия блат, върху него слагам част от сметаната. После изсипвам цялото сладко от боровинки и покривам с втория блат. Най-отгоре добавям останалата кокосова сметана и настъргания черен шоколад.
Задължително съхранявайте в хладилник за 2-3 дена.
Понеже Bosch ми изпратиха кухненските машини за тестване, искам да Ви споделя някой неща, който ми направиха впечатление и ми харесаха.
- всички пластмасови части на машината за без BPA, което е много важно за мен;
- MUM5 има прибиращ се автоматично кабел, а MUM2 няма (като на прахосмукачка, много е удобно при изключване на уреда);
- купата е от неръждаема стомана и може да се мие в миялна машина;
- машината е стабилна, не подскача, справя с и тежко тесто и може да работи без постоянен надзор;
- и най-големият плюс на машината е нейната свеобхватна функционалност, а именно - могат да се поставят различни приставки - блендер, цитрус преса, дискове за рязане в различни форми на зеленчуци, сирена, месомелачка, приставка за правене на паста, чопър, приставка за мелене на зърна и други, т.е., ако имате нужда от тези уреди, по добре заместете с един.
А за тортата?! Тя е истинско съвършенство и заслужава почетно място на всеки празник или трапеза с приятели.
Рецептата е създадена с любезната подкрепа на Bosch.