Топящи се кифлички с масло

  • 15 мин. приготвяне, 1 нощ охлаждане, 1 час втасване и 45 мин. печене
  • 24
  • Обикновена
  • 180°C
  • 0 kоментара
  • България

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 пакетче суха мая 7 г.
4 с.л. топла вода
480 мл. топло мляко
50 г. захар
50 г. захар мусковадо
1 яйце
1 ч.л. сол
180 г. масло, разтопено
650-700 г. брашно
масло за намазване на кифличките отгоре

Алергени

Брашно
Яйца
Масло

Тези кифлички с масло наистина се разтапят в устата, особено, докато са още топли. Може да се хапват, намазани още със сладко или нещо солено. Разбира се, може да ги изпечете с пълнеж, но вкъщи всички ги предпочитат само с масло.

Как да приготвим

1

В голяма купа разтворете маята с топла вода.

2

Добавете млякото, захарта, яйцето, солта и 300 г. от брашното. Разбъркйте добре, докато получите еднородна смес. 

3

После добавете разтопеното масло и останалото брашно. Ще получите меко, лепкаво тесто. Не месете. Прехвърлете тестото в намаслена купа, обърнете веднъж, за да се намасли и от другата страна. Сложете в хладилника за една нощ.

4

Извадете тестото от хладилника, ударето го с юмрук. Върху набрашнена повърхност разделете тестото на две части. Разточете всяка част във формата на кръг. Разрежете с нож за пица на 12 парчета всяка част. Оформете кифлички като навивате от големия край към малкия. Подредете в тавата кифличките, като оставите място между тях, тъй като ще увеличат обема си. 

5

Покрийте с кърпа тавата и оставете кифличките да втасват 1 час. 

6

<span>Загрейте фурната на 180 градуса 10 минути по-рано. Пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене. </span>

7

<span>Печете кифличките 15 минути, докато добият златист загар. Извадете от фурната и докато са още топли ги намажете с масло. Аз изпекох всички кифлички в 3 тави. </span><span>Най-вкусни са, докато са още топли. </span>