Съставки
-
10 г. активна суха мая (пакетче и половина)
-
1 ч.л. захар + 1/3 ч.ч. захар
-
1/2 ч.ч. топла вода (43-45 градуса)
-
1 1/4 ч.ч. топло прясно мляко (43-45 градуса)
-
1/2 ч.ч. масло, разтопено и изстинало
-
1 1/2 ч.л. сол
-
2 яйца, разбити
-
5 ч.ч. обикновено брашно
-
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
-
разтопено масло за намазване
-
микс от семена за поръсване
Как да приготвим
1
|
В голяма купа с топла вода разтворете маята и 1 ч.л. захар. Добавете млякото, маслото, солта и останалата захар, яйцата и 3 ч.ч. брашно и разбърквайте до хомогенна смес. Сипете и останалото брашно до получаване на меко тесто. |
2
|
Сложете на набрашнена повърхност и месете около 6-8 минути, докато тестото стане гладко и еластично. Прехрълете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте го и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си. |
3
|
Извадете тестото от купата и го ударете с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на 2 части, а всяка от тях на 12 парчета. Оформете ги на топки. Наредете ги в две намаслени тави. Покрийте ги и оставете да втасат още 30 минути. |
4
|
Печете 20 минути в загрята на 190 градуса фурна. По желание намажете с разтопено масло и поръсете с микс от семена. |
Kоментар