Лесен козунак с плодове и шоколад

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

100 масло, меко  на стайна температура
150 г. еритритол или ксилитол или захар
3 яйца
250 г. брашно за козунак
щипка сол
10 г. бакпулвер
настъргана кора на 1 лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
50 мл. мляко
30 г. сушени плодове - стафиди, боровинки, кайсии
30 г. начупен черен шоколад
филирани бадеми за украса

Алергени

Масло
Яйца
Брашно
Прясно мляко

Този козунак впечатлява със своя аромат, вкус и бързина. Няма месене, няма втасване. Приготвя се без мая и е изключително лесен.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 170 градуса. Подгответе продълговата форма за печене. Намажете с масло страните и дъното.

2

Разбийте маслото и захарта, докато получите пухкав крем.

3

Отделете белтъците от жълтъците. Прибавете един по един жълтъците към масления крем, докато се поемат напълно. 

4

Постепенно добавете брашното, бакпулвера, солта, лимоновата кора, ваниловия екстракт и млякото. 

5

Разбийте на сняг белтъците с една щипка сол и внимателно добавете към тестото. Разбъркайте бавно, докато се поемат. 

6

Леко набрашнете сушените плодове и прибавете. Добавете и начупения шоколад.

7

Изсипете тестото във формичката. Поръсете с филираните бадеми отгоре.

8

Печете 40 минути или докато козунакът се надигне и получи приятен загар. 

9

Оставете да изстине напълно във формата. 

Още рецепти за Великденски сладкиши