Как да приготвим
1
|
Във вряща вода сложете нишките шафран и оставете да се накиснат и изстинат вътре. |
2
|
В малка тенджерка разтопете маслото. Добавете млякото и загрейте до 37 градуса (като потопите кутрето да е приятно топло, без да е горещо). |
3
|
В голяма купа натрошете маята. Изсипете част от млякото и разтворете маята. После добавете останалите течности - маслото с млякото и водата с шафран. Сложете солта, захарта и по-голямата част от брашното (около 650-700 г.). |
4
|
Разбъркайте, докато тестото започне да се отделя от стените на купата. Размесете за кратко, покрийте с кърпа и оставете за 1 час, докато удвои обема си. |
5
|
Разбийте маслото със захарта, докато станат пухкави. Добавете яйцето. Прибавете всичко към тестото. Сложете и останалото брашно. |
6
|
Върху набрашнена повърхност размесете тестото. Направете различни форми по ваше желание. |
7
|
Подредете кифличките върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Оставете около 2 см. разстояние между тях. Покрийте с кърпа и оставете да се надигнат за около 30-40 минути. |
8
|
Загрейте фурната на 200 градуса. |
9
|
Намажете кифличките с жълтъците. Украсете със стафиди. |
10
|
Печете 8 минути, докато добият приятен загар. |
11
|
Кифличките с шафран са най-вкусни топли. Насладете им се с чаша кафе, чай или греяно вино. |