Съставки
-
250 г. бяло брашно, без консерванти
-
150 г. пълнозърнесто брашно от лимец
-
280 мл. пречистена вода
-
120 г. активен квас
-
7 г. морска сол
-
2-3 с.л. черен кимион
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Добавете солта и отново омесете за няколко минути. Оставете отново да почине 30 минути. |
3
|
Размесете тестото отново и пак оставете да почине. |
4
|
|
5
|
След 30 минути повторете процедурата на разпъване, прехвърляне и сгъване. Целта е глутенът да се развие, тестото да стане меко, еластично и да не се къса. След още 30 минути отново направете същата процедура. |
6
|
Намазнете купа с малко зехтин и прехвърлете тестото вътре. Покрийте със стреч фолио и оставете да втасва, докато удвои обема си. |
7
|
Когато тестото е втасало, го изсипете върху набрашнен плот. С набрашнени ръце прегънете единия край на тестото към средата, после прегънете и другия край, така че да захлупи прегънатата част. Прегънете и противоположните краища на тестото и оформете според панерчето, където ще втасва тестото, в кръгла или продълговата форма. Работете нежно, не притискайте тестото, за да не загуби обема си. |
8
|
Прехвърлете тестото в панерче, покрито с памучна кърпа, така че лицевата част на тестото да бъде на дъното на панерчето. Покрийте и сложете в хладилника да втасва за през нощта. |
9
|
Когато сте готови да печете, загрейте фурната на 250 градуса. Може да изпечете хляба директно след като сте го извадили от хладилника, може и да го извадите предварително на стайна температура за 30 мин. |
10
|
Печете в съд с капак - чугунена тенджера, глинен съд или в йенски съд. Обърнете панерчето върху съда за печене, така че лицевата част да е отгоре. Направете прорези по хляба според предпочитанията Ви. Сложете капака и печете 30 мин. на 250 градуса. После махнете капака, намалете градусите до 200 и допечете още 10-15 мин. или докато добие приятна коричка отгоре. |
11
|
Извадете хляба от фурната и проверете долната коричка на хляба, тя трябва да бие на кухо. Оставете хляба да изстине добре преди да разрежете. |
12
|
Как да си захванете квас може да прочетете тук: хляб с квас |
Kоментар