Как да приготвим
1
|
|
2
|
Смесете готовия квас с бадемовото мляко и част от брашното, около 150 г. Оставете отново да втаса, докато удвои обема си. На стартера с кленов сироп му трябва доста повече време да се активира, отколкото например с кокосова захар. На моят му трябваха 5-6 часа. С кокосова захар са необходими около 2-3 часа. |
3
|
Разбийте яйцата с кленовия сироп. Добавете ваниловия екстракт, кората от лимон, маслото от лимон, махлеба и мастикса. Прибавете сместа към втасалото маяно тесто. Добавете и останалото брашно и започнете да месите до получаване на гладко тесто. Месете поне 10 минути, за да се развие глутенът. |
4
|
Щом тестото започне да става гладко, започнете да добавяте по малко от маслото. Аз слагам на ръцете си и по този начин го влагам в тестото, като продължавам да меся. Щом свърши цялото масло, прехвърлете тестото в намазнена купа и оставете да почине. През 30 минути направете 3 разпъвания на тестото. След това отново покрийте и оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си. Аз го оставих за цяла нощ, около 7-8 часа. |
5
|
Разделете втасалото тесто на две и оформете според предпочитанията си. Аз ги оплетох на плитка, като в единия козунак сложих настръган черен шоколад, а в другия стафиди. |
6
|
Прехвърлете сплетените козунаци в правоъгълни формички за хляб, покрити с хартия за печене и отново оставете да втасат добре, докато се надигнат. На моите им отне около 2.30 часа. |
7
|
Намажете с яйце втасалите козунаци и поръсете с кокосова захар и филирани бадеми. |
8
|
Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути. |