Гръцки сусамови гризини

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

250 г. пълнозърнесто брашно от лимец
1 1/2 ч.л. морска сол
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. мед
60 г. сусамов тахан
150 мл. вода
бели и черни сусамови семена, за овалване
1-2 с.л. мед
1/2 ч.л. морска сол

Сусамови гризини с гръцки привкус. В първия момент, щом ги отхапете, усещате аромата и вкуса на сусамовия тахан. След това се наслаждавате на солено-сладкия им послевкус. Запечените семена отгоре са много приятни и хрупкави. Може да ги опаковате за път, за училище, или да ги сервирате с хумус, зеленчуков пастет или разядка. 

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене.

2

В голяма купа смесете брашното от лимец със солта и содата. Разбъркайте и добавете меда, тахана и водата. Отново разбъркайте, докато всичко се оформи в топка тесто.

3

В отделен съд смесете малко вода с 1-2 с.л. мед. Изберете продълговат съд, за да може да потапяте вътре гризините. 

4

В плоска чиния смесете белите и черни сусамови семена със солта.

5

Откъснете парче от тестото. Оформете на фитил и потопене в сладката вода. След това оваляйте от всички страни в семената и подредете в тавата. Продължете и с останалите гризини по този начин.

6

Печете във фурната за 20 минути. 

Още рецепти за гризини