Великденски козунак

  • 1 час плюс 2-3 часа втасване
  • 8
  • Обикновена
  • 180°C
  • 0 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

250 мл. пълномаслено мляко
50 г. масло
500 г. брашно за козунак
85 г. захар
1 пакетче суха мая - 7 г.
1/2 ч.л. сол
1 яйце
100 г. златни и черни стафиди
100 г. черен шоколад
1 жълтък за намазване (по желание)

Алергени

Глутен
Яйца
Прясно мляко
Масло
Шоколад

Великден е пъстър, шарен празник, в началото на пролетта, когато всичко ухае на люляк, когато глухарчетата разпръскват пухчетата си из целия град. Великден е ден, когато семейството е заедно, боядисва яйца, пече агне и... меси козунаци. Всъщност никак не е трудно да омесим козунаците вкъщи, вместо да купуваме готови. Тази година аз избрах тази рецепта за Великденския ни козунак. 

Как да приготвим

1

Затоплете млякото, без да завира. Махнете го от котлона и сложете маслото. Разбъркайте, докато се разтопи и оставете настрана.

2

В голяма купа смесете брашното, захарта, маята и солта. Добавете млякото и яйцето. Разбъркайте, докато се получи лепкаво тесто. После прехвърлете върху набрашнен плот и месете 8-10 минути, за да стане тестото еластично и да спре да лепне. Добавете сушените плодове и шоколада. Отново омесете. 

3

Прехвърлете тестото в намазнена купа. Покрийте с кухненска кърпа и оставете на топло за 1-2 часа. 

4

Премесете няколко пъти втасалото тесто, за да излезе въздуха. Поставете го в намазнена тавичка и отново оставете да се надигне за около 30 мин. до 1 час. 

5

Загрейте фурната на 180 градуса. 

6

Намажете с жълтък козунака и печете 25 мин. или докато стане златистокафяв. Оставете да изстине и извадете от тавата. 

7

Насладете се на Великденския козунак с домашно сладко, меко масло и пъстри яйца. 

Други наши рецепти за козунак