Съставки
-
250 мл. пълномаслено мляко
-
50 г. масло
-
500 г. брашно за козунак
-
85 г. захар
-
1 пакетче суха мая - 7 г.
-
1/2 ч.л. сол
-
1 яйце
-
100 г. златни и черни стафиди
-
100 г. черен шоколад
-
1 жълтък за намазване (по желание)
Как да приготвим
1
|
|
2
|
В голяма купа смесете брашното, захарта, маята и солта. Добавете млякото и яйцето. Разбъркайте, докато се получи лепкаво тесто. После прехвърлете върху набрашнен плот и месете 8-10 минути, за да стане тестото еластично и да спре да лепне. Добавете сушените плодове и шоколада. Отново омесете. |
3
|
Прехвърлете тестото в намазнена купа. Покрийте с кухненска кърпа и оставете на топло за 1-2 часа. |
4
|
|
5
|
Загрейте фурната на 180 градуса. |
6
|
Намажете с жълтък козунака и печете 25 мин. или докато стане златистокафяв. Оставете да изстине и извадете от тавата. |
7
|
Насладете се на Великденския козунак с домашно сладко, меко масло и пъстри яйца. |
Kоментар