Съставки
-
За тестото:
-
500 г. брашно (висококачествено, без консерванти и подобрители) може част от количеството да се замени с брашно от лимец, спелта или овес
-
150 г. активен квас (как да си направите квас)
-
150 мл. ядково или овесено мляко (аз използвах овесено)
-
120 г. захар от фурми или кокосова захар (аз използвах захар от фурми, защото няма толкова наситен цвят като кокосовата)
-
160 мл. ябълково пюре (как да си приготвите ябълково пюре)
-
2 ч.л. махлеб на прах
-
1 ч.л. бурбонска ванилия
-
настърганата кора на 1 био лимон или 5 к. етерично масло от лимон на do'Terra
-
90 мл. кокосово масло, разтопено
-
За пълнежа:
-
50 г. светли стафиди, накиснати в 100 мл. портокалов или ябълков сок
-
50 г. орехи, натрошени
-
50 г. лешников крем
-
За намазване:
-
2 с.л. овесено мляко
-
1 с.л. кленов сироп
-
За поръсване:
-
филирани бадеми
-
макови семена
Как да приготвим
1
|
|
2
|
След това започнете постепенно да добавяте от кокосовото масло. Слагайте го на части, докато се поеме от тестото. Месете още 10-15 минути. |
3
|
Поставете тестото в намазнена купа и покрийте. Оставете да втасва на стайна температура. Аз приготвям тестото вечер преди лягане и го оставям за цялата нощ. Според температурата в стаята ще втаса за около 7-10 часа. Наблюдавайте го. Когато е увеличило обема си тройно е готово. |
4
|
|
5
|
Подредете козунаците във форми, покрити с хартия за печене и оставете да втасват отново на топло за около 2 до 3 часа. |
6
|
Когато са се надигнали, ги намажете с четка с овесено мляко и кленов сироп. Поръсете отгоре с филирани бадеми и маково семе. |
7
|
Печете в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. Извадете козунаците от фурната, след 2-3 минути ги махнете от формичките и отстранете хартията за печене, за да не се овлажняват. |
Kоментар