Пилешка супа

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

200 гр пилешко месо
1,5 литра пилешки бульон
2 картофа
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 моркова
фиде
целина/ кервиз
девисил
сол, черен пипер
магданоз
лимон

Пилешката супа е традиционна българска супа, много вкусна и здравословна. Лечебните й свойства са много - лекува при настинки и възпалителни процеси в организма, спомага за понижаване на кръвното налягане, действа благоприятно срещу махмурлук.

Пригответе си я с удоволствие и бъдете здрави.

Как да приготвим

1

В голяма тенджера сложете в подсолена вода едно цяло пиле. Така ще получите по-силен и по-ароматен бульон. Варете около 30 минути и отстранявайте образувалата се пяна. Прецедете бульона. Обезкостете пилето и заделете за супата около 200 гр. от месото, накъсано на дребно. Може да използвате месото от всички части на пилето. С останалото пиле може да приготвите и основно ястие. 

2

Нарежете всички зеленчуци на малки кубчета. В бульона сложете да се варят първо морковите и лука, после добавете картофите и чушките.

3

След 10-15 минути варене добавете накъсаното пилешко месо и фидето. Варете до пълното сваряване на картофите. 

4

Поръсете със сол и черен пипер на вкус и малко нарязана на ситно целина/кервиз и девисил. 

5

Като свалите от котлона поръсете с магданоз. Сервирайте с резен лимон.

6

По желание може да застроите супата с яйце и кисело мляко. Към застройката добавете малко от топлата супа, за да се уеднаквят температурите и да не се пресече яйцето. Постепенно добавяйте обратно застройката към супата. 

Други традиционни Български супи