• Начало
  • Салати
  • Цветна салата със зеленчукови спирали, запечени карамелени семена и сусамов дресинг

Цветна салата със зеленчукови спирали, запечени карамелени семена и сусамов дресинг

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1 тиквичка, нарязана на спирали 
2 моркова, нарязани на спирали 
2 глави червено цвекло, нарязани на спирали 
1 авокадо, нарязано на полумесеци
1 шепа слънчогледови семки (може да използвате и орехи или кедрови ядки)
1 шепа тиквени семки
1-2 с.л. кленов сироп
щипка морска сол и прясно смлян черен пипер
За дресинга:
2-3 с.л. сусамов тахан
сокът на 1 лимон
1-2 с.л. мед или кленов сироп
щипка морска сол и прясно смлян черен пипер
1 скилидка чесън, пресована
3 с.л. зехтин

Алергени

Мед
Сусамов тахан

Истинско богатство е да имаш чиста храна, която сам си отгледал. Някакси, друг е вкусът, друго е усещането. Тази храна вече притежава всичко необходимо за твоето тяло, за твоята енергия, здраве и дух.

Обичам да приготвям храна с продукти от нашата градина. Когато плодовете на моя труд са пропити с моята душа, храната носи истинска наслада, здраве и хармония. Всичко започва да има смисъл и да се подрежда.

В забързани дни тази цветна салата е идеална, защото е лесна за приготвяне и много витаминозна. 

Как да приготвим

1

Нарежете тиквичката, морковите и цвеклото със спиралайзер. Подредете в купа или чиния и не ги разбърквайте, за да не боядиса цвеклото останалите зеленчуци. Нарежете авокадото и го добавете в салатата.

2

За да пригответе карамелизираните семена, загрейте сух тиган. Сложете слънчогледовите и тиквени семки, поръсете с кленовия сироп, малко сол и черен пипер. Разбъркайте леко и оставете кленовият сироп да се загрее. След 1 минута махнете от котлона и прехвърлете семките върху пергаментова хартия. Оставете да изстинат добре, да стегне кленовият сироп и да станат хрупкави. 

3

Начупете семената и поръсете с тях салатата.

4

За дресинга сложете всички съставки в бурканче, затворете го и разклатете добре. При нужда добавете малко вода към дресинга. 

5

Залейте салата с дресинга непосредствено преди сервиране. 

Още рецепти за салати

Още рецепти с тиквички

Още рецепти със сусамов тахан