Съставки
-
500 г. фава (сух жълт грах)
-
1 глава жълт лук, разрязана на четвъртинки
-
2-3 скилидки чесън
-
1 дафинов лист
-
1 ч.л. мащерка
-
1 ч.л. риган
-
сокът на 1/2 лимон
-
2 големи глави червен лук, нарязани на полумесеци
-
1 ч.л. кокосова захар
-
каперси, предварително накиснати в студена вода
-
1 ч.л. риган, за поръсване
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Оставете да се вари, докато цялата вода се абсорбира. Ако още не е сварена, добавете още малко вода. Подправете с морска сол и черен пипер. |
3
|
Докато фавата се готви, пригответе карамелизирания лук. В сух тиган сложете червения лук, нарязан на полумесеци и малко вода. Разбърквайте периодично и добавяйте по-малко вода, за да не загори лукът. Щом лукът омекне, прибавете кокосовата захар и продължете да разбърквате още няколко минути, докато се карамелизира. |
4
|
Когато фавата е сварена, извадете дафиновия лист, добавете сока на 1/2 лимон и пасирайте с пасатор, докато се получи гладка смес. Прехвърлете в чиния за сервиране. |
5
|
Отгоре поставете карамелизирания лук, поръсете с риган. По желание добавете още лимонов сок. |
6
|
Прибавете и каперсите, които предварително сте накиснали в студена вода, за да се отмие оцета (лимонената киселина) от тях. Сервирайте фавата топла! |
Kоментар