Трицветен хумус

  • 15 мин. плюс 1 ч. 30 мин. варене плюс време за накисване
  • 4
  • Обикновена
  • 0 kоментара
  • Арабска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

400 г. суров нахут
1 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. сусамов тахан
6 скилидки чесън, пресовани
3 ч.л. кимион на прах
сокът на 2 лимона
морска сол
прясно смлян черен пипер
1 морков, обелен и сварен
1 глава цвекло, малка, обелена и сварена
хариса, бял сусам и черен сусам за поръсване

Алергени

Сусам

Хумусът е едно от най-вкусните неща от Близко-източната кухня, които съм опитвала. Той е лек, кремообразен, пълен с аромати и вкусове, изцяло приготвен с растителни продукти. Много е и универсален, защото е идеално допълнение към зеленолистна салата, хрупкав хляб, резени зеленчуци, а дори и за закуска върху пълнозърнест хляб с печена чушка отгоре. Обичам да правя домашен хумус. Обикновено правя количество, което стига за 2-3 дена. По желание отгоре може да поръсите с хариса, сумак, бял и черен сусам, меласа от нар или пресни зрънца от нар.

Как да приготвим

1

Накиснете нахута във вода за 1 нощ. След това го изплакнете добре и сложете да се вари. Добавете содата към водата в тенджерата. Тя ще помогне да се отдели ципата на нахута и лесно да го почистите след това. Варете час или докато нахутът омекне. 

2

През това време сварете на пара моркова и цвеклото. 

3

Разделете сварения нахут на 3 части. Прехвърлете първата част в блендера и добавете 1-2 скилидки чесън, 1 с.л. сусамов тахан, 1 ч.л. кимион, 2 с.л. лимонов сок и малко вода. Пасирайте. Овкусете с морска сол и прясно смлян черен пипер.

4

Сложете втората порция сварен нахут с всички съставки плюс сварения морков и пасирайте.

5

Процедирайте по същия начин и с цвеклото.

6

Сервирайте хумуса поръсен с хариса, бял и черен сусам. 

Още рецепти с нахут