Средиземноморски пастет от боб и нахут

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

1/2 консерва боб, отцеден от течността*
1/2 консерва нахут, отцеден от течността*
6-7 сушени домата, накиснати в топла вода за няколко минути
3 ч.л. паста от зелени маслини (моята е без никаква добавена мазнина)**
5-6 листа пресен босилек
1 ч.л. риган
2 ч.л. сусамени семена
1 скилидка чесън
1 ч. морска сол
черен пипер
кайенски пипер (по желание)
сокът на 1/2 лимон
1-2 с.л. зехтин (по желание)
още сусам и зрънца нар за сервиране (по желание)
Основни неща

Исках нещо по-различно от традицонния хумус и така се роди идеята за този пастет от боб и нахут. Има нежна и кремообразна консистенция. Чудесен е за предястие, добавка към основно ястие, намазан върху сандвич или като леко следобедно хапване, поднесено с пресни зеленчуци. Аз добавих краставички, чери домати, моркови и стръкове стъблена целина.

Средиземноморският акцент се подчертава от сушените домати, пресния босилек и пастата от зелени маслини. 

Съставки

Как да приготвим

1

Сложете всички съставки, без зехтина в каната на пасатор или блендер. Разбийте за кратко. Добавете малко вода и продължете да пасирате. По желание добавете 1-2 с.л. зехтин и отново разбийте, докато се получи гладка смес

2

Сервирайте пастета като го поръсите с малко семена сусам и зрънца нар.

3

* Избирайте консерви боб и нахут без консерванти, стабилизатори и други вредни съставки, както и без лимонена киселина. Ако все пак имат лимонена киселина, изплакнете с вода. Разбира се, най-добрият вариант е са си сварите у дома боб и нахут.

4

** Ако вашата паста от зелени маслини съдържа зехтин, пропуснете по-нататък в рецептата.

Още рецепти с боб

Още рецепти с нахут

Всички коментари

Общо коментари: 2
Тинка
Доста добре се получи! Вкусен стана!
Здравословно в кухнята с Тони
Много се радвам, че ви е харесал. Благодаря за коментара!

Kоментар

Текстът е задължителен
Името е задължително
Електронната поща е задължителна
Рейтинг
ReCaptcha е задължително поле!

Използаваме бисквитки за да ви доставим максималко добра фукционалност на нашия сайт. Условия за ползване - научете повече