Печени кореноплодни с розмарин

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

6 картофа
3 корена пащърнак
3 моркова
3-4 стръка пресен розмарин
3-4 скилидки чесън
морска сол
черен пипер

Трудно мога да откажа печени зеленчуци, особено такива, приготвени с много чесън и розмарин. Когато се направят по този начин, стават хрупкави отвън и меки отвътре. А запеченият розмарин е просто божествен. 

Как да приготвим

1

Измийте добре зеленчуците и сложете да се варят на пара за 20 минути. Не белете корите им. Ако картофите са много стари и с груба кора, може да я обелете. Ако нямате уред за готвене на пара, сварете кореноплодните във вода.

2

Извадете от съда, отцедете добре и прехвърлете зеленчуците в тава. Разрежете ги на половина по дължина, или на четвъртинки, ако са по-големи.

3

Намачкайте ги добре с ръка или с преса на картофи. Колкото по-добре ги сплескате, толкова по-хрупкави ще станат.

4

Овкусете с морска сол, прясно смлян черен пипер и пресовани скилидки чесън. Добавете и стръковете розмарин. 

5

Сложете във фурната на 200 градуса и печете до загар на зеленчуците, между 20 и 30 мин. Сервирайте веднага, като предястие, гарнитура или основно.

Още рецепти с картофи