Печени картофи с куркума

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

0.5 кг. картофи с кората, добре почистени, измити и нарязани на парчета
1-2 с.л. оцет
1 ч.л. морска сол
прясно смлян черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. кайенски пипер (по желание)
1 ч.л. куркума на прах
1 ч.л. подправки микс- мащерка, розмарин, риган
1-2 с.л. кокосово масло или патешка мас (ако не сте веган)

Най-вкусните картофи, които сме правили у дома. Много ароматни, меки отвътре и леко хрупкави отвън.

Противно на всички общоприети мнения за картофите, те си остават лесна, достъпна и вкусна храна. Всъщност картофите са и доста полезни, особено консумирани с тяхната кожа. Те съдържат калий, витамин С, фолиева киселина (в кожата), витамин В6, манган, магнезий, фосфор. 

Тайната при тези печени картофи е първо във варенето им във вода с оцет и после запичането им с куркума. 

Как да приготвим

1

Сложете картофите в тенджера с вода и 1-2 с.л. оцет. Щом водата заври, оставете да се готвят 8 минути. Отцедете и оставете картофите да изстинат за кратко, без да ги покривате с капак, за да се изпари влагата от тях.

2

Загрейте фурната на 180 градуса.

3

Прехвърлете ги в голяма тава и овкусете с морска сол, черен пипер, червен пипер, кайенски пипер, куркума, мащерка, розмарин и риган. Сложете малко вода в тавата, колкото да покрие картофите и добавете малко мазнина. Аз предпочитам кокосово масло или патешка мас (свинска мас).

4

Печете 20-25 минути, докато омекнат и добият приятен загар. Трябва цялата вода да се е изпарила от тавата.

5

Сервирайте с дип от авокадо и пикантен доматен сос.

Още рецепти с картофи