Пастет от червена леща и сушени домати

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

200 г. червена леща, накисната във вода за 20 минути и изплакната от Био Класа
10 сушени доматa
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
сокът на 1/2 лимон
1/4 ч.л. пушен червен пипер
1/4 ч.л. кимион на прах
морска сол и прясно смлян черен пипер
магданоз за поръсване
хариса за поръсване

Алергени

Сушени домати

Вкъщи много обичаме да си хапваме различни разядки. Често, това си остава и основното ядене, допълнено с домашен, вкусен, квасен хляб. Червената леща е благодатна за крем супи, пастети и хумуси, тъй като много лесно се сварява. Сега реших да комбинирам с любимите сушени домати, опушения аромат на червения пипер и винаги верния - кимион. Получи се страхотен пастет

Червената леща е богата на растителни фибри, протеини, желязо, фолиева киселина, манган и фосфор. Тя подобрява работата на храносмилателната ни система, поддържа нивата на кръвната захар и подобрява имунитета. 

Как да приготвим

1

Сложете лещата в тенджера с вода, оставете да заври и изключете котлона. Червената леща се сварява и омеква доста лесно, така че няма нужда от варене. Оставете я в горещата вода за около 15 минути.

2

Прехвърлете лещата в блендер. Аз използвах блендера на <span class="ingredient-name"><a href="https://www.bosch-home.bg/">Bosch</a></span>  - <span>Vita Style Mixx2Go</span><span>.</span> Добавете и останалите съставки - сушени домати (оставете 2-3 домата за декорация), чесън, лимонов сок, зехтин, пушен червен пипер, кимион, сол и черен пипер. Блендирайте за няколко секунди, докато се получи еднородна гладка смес.  

3

Сложете пастета в чиния. Отгоре подредете останалите сушени домати, малко зехтин, хариса и магданоз.

4

Сервирайте с топъл квасен хляб, краставици, пресни домати и стръкове целина.

Още рецепти за предястия