Мухамара

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

5 печени червени чушки
1/2 ч.ч. орехи
3 скилидки чесън
1/2 филийка стар квасен хляб, натрошен на трохи
1 с.л. пълна доматено пюре
1-2 с.л. меласа от нар
1 ч.л. кимион на прах
1/2 ч.л. кайенски пипер
1-2 с.л. зехтин
кориандър или магданоз, за сервиране

Алергени

Домати
Орехи
Глутен

Мухамара е питателна разядка с орехи и печени чушки. Нейният произход е от град Алепо в Сирия. Буквално името й означава - червен. Тази разядка е леко солена, леко сладка, опушена и пикантна. Съвършена комбинация и идеално допълнение към основното ястие.

У дома я оприличаха на лютеница. Донякъде е вярно, защото е също толкова вкусна и има печени чушки, но като съставки е доста различна. Мухамара се приготвя само от растителни продукти и за броени минути. Най-добрият вариант е, да си я направите с домашно опечени чушки. 

Как да приготвим

1

В блендер сложете по-голямата част от орехите, няколко запазете за сервиране. Смелете ги на ситно. Добавете печените чушки, чесъна, хлебните трохи, доматеното пюре, меласата от нар и подправките. За по-лесно смилане сложете и 1 с.л. зехтин. Блендирайте. Подправете с морска сол.

2

Сервирайте разядката поръсена с още малко зехтин, орехи и накъсан кориандър или магданоз.

Още рецепти за разядки/салати