Картофи Лионез - без мазнина

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. картофи, нарязани на колелца
2 глави лук, обелени и нарязани на колелца
морска сол 
черен пипер
червен пипер
лют пипер
пресен магданоз

Картофи Лионез са с френски произход и се приготвят като първо се варят за кратко, след това се пържат и се сервират с пържен лук. Разбира се, за да бъде рецептата здравословна трябва да се избегне мазнина. Това може да се постигне много лесно, като вместо пържене, изпечем картофите. Карамелизираният лук също е приготвен е без никаква мазнина. Така, спокойно, може да се насладим на това ястие, без да правим компромиси със здравето ни. 

Как да приготвим

1

Загрейте тенджера с вода. Сложете в нея нарязаните картофи. Оставете да заври и варете картофите 4-5 минути ( не повече, за да не омекнат и да се разпаднат). 

2

В тиган с незалепващо покритие сложете нарязания лук. Оставете за няколко минути така лука, за да започне да се запича на дъното. След това разбъркайте с дървена лъжица и сложете 1-2 с.л. вода. Подправете с морска сол и черен пипер и бъркайте непрекъснато, за да не загори. Добавяйте постоянно по малко вода, тъй като тя много бързо се изпарява. Гответе, докато лукът напълно омекне и започне да се карамелизира.

3

Извадете картофите от водата с решетъчна лъжица и подредете върху голяма тава, покрита с хартия за печене. Овкусете със сол, черен пипер, червен пипер и малко лют пипер. Сложете във фурната да се пекат на 200 градуса за още 15-20 минути, докато добият приятен загар отгоре. 

4

Сервирайте картофите с карамелизирания лук и пресен накъсан магданоз. Консумирайте веднага, докато е топло!

Още рецепти с картофи