Картофи Hasselback

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

4 големи картофа
50 г. масло разтопено
50 г. сирене чедър
сол, черен пипер
150 г. заквасена сметана
50 г. кисело мляко
1 стрък зелен лук

Алергени

Кисело мляко
Заквасена сметана

Това шведско ястие носи името си от ресторант в Стокхолм, където за първи път е било сервирано.

Може да ги приготвите по най-различни начини- с пармезен, с хлебни трохи или галета, с бекон, прошуто или просто с чесново масло. Изборът е ваш.

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 200 градуса.

2

Измийте добре картофите. Направете прорези във всеки картоф на равни интервали почти до края на картофа, но без да го отрязвате. Може да си помагате с вилица. Като я забучите в картофа, правете прорезите между зъбците на вилицата. Овкусете със сол и черен пипер. Обтрийте картофите с масло, като сложите и в прорезите.

3

Сложете ги в тава, покрита с хартия за печене.

4

Печете във фурната 1 час, докато станат златисти.

5

Поръсете картофите с настъргано сирене чедър и върнете във фурната за още 10 минути.

6

Сервирайте ги топли, заляти със заквасена сметана, разбъркана с кисело мляко и ситно нарязан зелен лук.

Други рецепти с картофи

Рецепти със сирене чедър

Рецепти със заквасена сметана