Брюкселско зеле с гъби и сусам

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. брюкселско зеле, разполовено на две
1 с.л. зехтин, по желание
250 г. печурки, нарязани на парчета
3 скилидки чесън, пресовани
мащерка, прясна
1 с.л. меласа от нар и фурми
морска сол, черен пипер
сусам, за поръсване

Както много пъти съм споменавала, обожавам брюкселско зеле и редовно приготвям от него. Може да се яде всякак - сурово, на пара, печено, варено, върви с почти всички зеленчуци. Днес го приготвям семпло с гъби, чесън и меласа от нар.

Брюкселското зеле е чудесно за ставите, спомага за понижаване на лошия холестерол и повишава добрия. Пречиства черния дроб, далака и кръвта. 

Как да приготвим

1

Загрейте тиган с незалепващо дъно. Ако желаете сложете 1 с.л. зехтин, но може и да пропуснете и да сотирате само с вода.

2

Добавете брюкселското зеле, чесъна и гъбите. Оставете да се готвят и щом започнат леко да загарят, глазирайте със съвсем малко вода. Добавете прясна мащерка, наронена. Подправете със сол и черен пипер. Разбърквайте периодично, така че брюкселското зеле да добие загар, но без да изгори.

3

Отново глазирайте с меласа от нар и фурми и оставете да се готви още няколко минути.

4

Сервирайте, като поръсите със сусамени семена.