Шакшука без яйца

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

10-12 пресни малки картофи (ако нямате, нережете на големи кубчета стари картофи)
1 глава лук, нарязана на ситно
5 големи червени, оранжеви или жълти чушки, нарязани на ситно (може да се използват и печени чушки)
3 скилидки чесън, пресовани
1 1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. смлян кориандър
1 1/2 ч. л. червен пипер
1/4 ч. л. червен пипер на люспи
3 ч.ч нарязани на кубчета домати или доматен сос
1/4 чаша вода или зеленчуков бульон
2 супени лъжици доматено пюре, по желание, за подсилване на вкуса (може и без него)
1/4 ч.ч. пресен магданоз, за ​​сервиране
1/4 ч.ч. пресен кориандър, за сервиране
морска сол, черен пипер

Шакшуката е ястие от близкоизточната кухня, което се приготвя с чушки, домати и много подправки. Обикновено се добавят и яйца, но тъй като те хранят патогените в тялото, ги пропускам. Вместо тях, използвам малки пресни картофи.

Картофите имат лесно усвоим протеин, богати са на калий, аминокиселини и намаляват възпалението, причинено от патогени. 

Как да приготвим

1

Сварете картофите на пара за 15 минути.

2

Докато картофите се варят, поставете в тиган на средно висока температура нарязания лук и гответе 3-5 минути, докато лукът стане прозрачен. Щом започне да загаря, започнете да слагате по 1 с.л. вода.

3

<span class="x193iq5w xeuugli x13faqbe x1vvkbs x1xmvt09 x6prxxf xvq8zen xo1l8bm xzsf02u">После добавете чушките, чесъна и подправките и гответе още 5 минути. Подправете на вкус с морска сол и черен пипер.</span> 

4

<span class="x193iq5w xeuugli x13faqbe x1vvkbs x1xmvt09 x6prxxf xvq8zen xo1l8bm xzsf02u">Сложете доматите, зеленчуковия бульон и доматеното пюре. Оставете соса да заври и гответе 5-10 минути.</span>

5

<span class="x193iq5w xeuugli x13faqbe x1vvkbs x1xmvt09 x6prxxf xvq8zen xo1l8bm xzsf02u">Наредете сварените картофи в тигана при доматения сос. Покрийте с капак и гответе още 5-10 минути.</span>

6

Сервирайте веднага с пресен магданоз и кориандър отгоре.

Още рецепти с картофи