Фахита с гъби

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
250 г. гъби портобело или кладница, нарязани на лентички
3 червени чушки, нарязани на жулиени
2 жълти чушки, нарязани на жулиени
1 червена люта чушка, нарязана на ситно
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
морска сол
За доматената салца:
3 розови домата, нарязани на ситно
1 глава червен лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, пресована
сокът на 1/2 лайм или лимон
пресен кориандър, накъсан
морска сол
За гуакамолето:
2 броя авокадо, добре узрели
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън
сокът на 1/2 лайм 
пресен кориандър
морска сол

Фахитата е мексиканско ястие, което се приготвя много бързо и лесно. Изключително здравословно е тъй като съдържа много зеленчуци. В моя вариант я приготвих с гъби, които добавят още полезни вещества към ястието. 

Гъбите съдържат фитохимични съединения, много от които пречистват черния дроб. Гъбите също намаляват гъбичките, бактериите и вирусите в чревния тракт.

Как да приготвим

1

Загрейте тиган с незалепващо керамично покритие. Сложете нарязания лук и гответе 5 минути, докато започне да омеква и да се карамелизира. Ако започне много да залепва добавете 1-2 с.л. вода.

2

Добавете гъбите и всички подправки. Те ще пуснат течност, така че няма да е нужна още много вода. Гответе гъбите още 10 минути.

3

Накрая добавете и чушките. Гответе още 10 минути, като внимате да не изгорят. Разбърквайте периодично.

4

За да направите доматената салца, смесете нарязаните домати, лук, чесън и кориандър. Подправете със сол и сок от лайм.

5

За гуакамолето - намачкайте с вилица добре авокадото. Добавете лукa, чесъна и кориандъра.<span> Подправете със сол и сок от лайм.</span>

6

<span>Сервирайте фахитата с или без тортила с доматената салца и гуакамолето. Отгоре поръсете с още пресен кориандър и малко сок от лайм. </span>

Още рецепти с гъби