Съставки
-
За стека от карфиол:
-
1 голяма глава карфиол, разрязана на стекове
-
морска сол
-
черен пипер
-
сокът на 1/2 лимон
-
1 скилидка чесън, пресована
-
За картофеното пюре:
-
600 г. картофи, обелени
-
морска сол
-
1-2 скилидки чесън, пресовани
-
За гремолатата:
-
1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно
-
сокът на 1/2 лимон
-
1 ч.л. кора от лимон, био, с нетретирана кора с химикали
-
морска сол
-
1-2 скилидки чесън, пресовани
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Разрежете карфиола на стекове и внимателно прехвърлете в тавата, така че да не се разпадне. |
3
|
В малка купичка смесете сока от лимон с пресования чесън, солта и черния пипер. Разбъркайте и с четка намажете карфиола. |
4
|
Сложете да се пече във фурната за 20 минути или докато добие загар. |
5
|
През това време загрейте тенджера с вода с малко сол вътре. Сложете обелените картофи и варете, докато омекнат много добре, около 20-25 минути. |
6
|
След това намачкайте добре с преса за картофено пюре, като използвате останалата вода от варенето на картофите. Ако водата е твърде много, махнете част от нея и при нужда добавяйте постепенно, докато достигнете желаната гъстота. Добавете пресован чесън към пюрето и разбъркайте. |
7
|
За гремолатата нарежете на ситно магданоза и го смесете с пресования чесън, лимоновия сок и солта. Ако имате лимони с нетретирана кора сложете от тях в гремолатата, ще придадат невероятна свежест. Ако нямате, пропуснете. |
8
|
Сервирайте ястието като сложите на дъното на чиния от картофеното пюре, отгоре поставете стек от карфиол и накрая добавете от гремолатата. |
Kоментар