Съставки
-
1 тиква, с отрязано капаче и почистена от семките
-
1 ч.ч. пълнозърнест кафяв ориз, предварително накиснат в студена вода за няколко часа
-
1 с.л. кокосово масло
-
2-3 стръка праз, нарязани на колелца
-
2-3 стръка целина, нарязана на колелца
-
6 скилидки чесън, нарязани на ситно
-
200 г. гъби, нарязани на парчета (вида на гъбите е по избор, аз използвах печурки и пачи крак)
-
200 г. спанак, почистен и нарязан, ако има големи листа
-
1 ч.л. мащерка (прясна или суха)
-
1 ч.л. градински чай (салвия) (прясна или суха)
-
1 ч.л. червен пипер
-
1/2 ч.л. кайенски пипер (по желание)
-
орехи, за сервиране (по желание)
Как да приготвим
1
|
В тенджерка сложете кокосовото масло заедно с нарязаните праз, целина, чесън и гъби. Долейте малко вода и сотирайте за няколко минути. Прибавете кафявия ориз и залейте със зеленчуков бульон или вода. Сложете мащерка, градински чай, червен пипер и кайенски пипер и подправете със сол и черен пипер. Прибавете и спанака. Сложете капака на тенджерата и оставете да къкри на тих огън, докато оризът се свари за около 20 минути. |
2
|
Загрейте фурната на 180 градуса. |
3
|
Напълнете тиквата с плънката. Поставете капачето отгоре. Покрийте тиквата с хартия за печене, за да не изгори. |
4
|
|
5
|
Сервирайте с малко орехи отгоре. |
Kоментар