Полента с гъби

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За полентата:
125 г. полента, био
250 мл. зеленчуков бульон
250 мл. кокосово мляко или прясно козе мляко (за вегетариански вариант)
2 с.л. хранителна мая или пекорино (за вегетариански вариант)
За гъбения сос:
1 с.л. кокосово масло
250 г. гъби (аз използвах микс - печурки, шийтаке, кладница и пачи крак), нарязани на парчета
1 глава червен лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън, пресовани
1 с.л. соев сос
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. хранителна мая или пекорино (за вегетариански вариант)
100 мл. кокосова сметана или заквасена сметана (за вегетариански вариант)
морска сол, прясно смлян черен пипер
магданоз, за поръсване
още хранителна мая или пекорино (за вегетариански вариант), за поръсване

Алергени

Сирене Пекорино

Много отдавна ми се хапваше полента. Тя не е от храните, които често готвим у дома, да не кажа даже, че хич не готвим. Обаче, като си наумя, рано или късно, го приготвям. 

Обичам много и гъби. Те са страхотен, здравословен заместител на месото. Полента с гъби се приготвя страшно бързо, наистина. Докато полентата се задушава, аз правя гъбения сос. 

Сервирайте веднага и се насладете на ястието, докато е още топло. (Малка тайна, когато се претопли втори път, става още по-вкусно.)

Как да приготвим

1

В съд загрейте до завиране зеленчуковия бульон и кокосовото мляко. Добавете полентата и разбъркайте с телена бъркалка. 

2

Намалете силата на котлона и продължете да бъркате, за да не загори и да не се получат бучки в полентата. Оставете да къкри около 4-5 минути. Изключете котлона, покрийте с капак и оставете да се задуши за 10 минути. (Ако полентата е изстинала много преди сервирането и се е сгъстила доста, долейте още малко зеленчуков бульон, загрейте за кратко и разбъркайте). 

3

Докато полентата се задушава, направете гъбения сос. В тиган задушете лука с кокосовото масло за 1-2 минути. Добавете гъбите и чесъна и сотирайте за още 5 минути.

4

Прибавете соевия сос, червения пипер, хранителната мая и кокосовата сметана. Подправете с морска сол и черен пипер. Оставете да къкри още 10 минути.

5

Сервирайте полентата в чиния. Върху нея полейте с гъбения сос. Поръсете с накъсан магданоз и още малко хранителна мая. Консумирайте веднага. 

Още рецепти с хранителна мая

Още рецепти с гъби