Пилаф с карфиол, маринован лук и нар

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За маринования лук:
1 глава червен лук, нарязан на тънко
1 лимон
щипка сол
щипка кокосова захар
За карфиола:
1 глава карфиол, накъсана на розички
4 скилидки чесън, пресовани
2 ч.л. хариса на прах (или по-малко, ако не искате да е много люто)
1 с.л. зехтин
морска сол
За пилафа:
300 г. ориз басмати
1 с.л. сушени зеленчуци (микс от морков, целина, пащърнак, праз)
щипка шафран
2 дафинови листа
морска сол
1 ч.л. хариса на прах
70 г. стафиди
1 ч.ч. сварен нахут
филирани бадеми
зърна от нар
копър
парчета лимон

Нежен полъх от Средния Изток с ароматен пилаф с хрупкав карфиол, маринов лук, плодове, бадеми, зрънца нар и лимон. Пикантната хариса сгрява душата, а свежите нар, копър и лимон разбуждат сетивата. 

Как да приготвим

1

За маринования лук сложете в купа нарязания на тънко лук. Сложете малко сол и кокосова захар. Изстискайте сока на 1 лимон отгоре, разбъркайте и оставете настрана. 

2

Загрейте фурната на 180 градуса. Оваляйте карфиола в малко зехтин, пресован чесън, сол и хариса. Сложете да печете за около 30 минути.

3

В друга тава разпределете ориза. Сложете подправките - сол, шафран, дафинов лист, хариса и сушените зеленчуци. Залейте ориза с вода или домашен зеленчуков бульон, ако имате. Покрийте с хартия за печене и печете 30 минути.

4

Извадете от фурната готовите карфиол и ориз. Към ориза добавете стафидите, нахута и копъра. Разбъркайте добре. 

5

Сервирайте като върху ориза сложите от печения карфиол. Поръсете с филирани бадеми, зърна от нар, още копър и резенчета лимон. 

Още рецепти с карфиол

Още рецепти с ориз