Печени картофи с гуакамоле, доматена салца и черен боб

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За картофите:
8 картофа, с кората, добре почистени и измити
морска сол
За гуакамолето:
2 броя добре узряло авокадо
1/2 глава червен лук, нарязан на ситно
1 розов домат, нарязан на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
сокът на 1/2 лайм
пресен кориандър, нарязан на ситно
морска сол
За доматената салца:
2 розови домата, нарязани на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1 люта червена чушка, по желание
пресен магданоз, нарязан на ситно
морска сол
За черния боб:
1 консерва черен боб (съдържание само боб, вода и сол)
1 скилидка чесън
1 ч.л. кимион на прах
За соса от кашу:
1 ч.ч. сурово кашу, накиснато в гореща вода за 20 минути
1-2 скилидки чесън
сокът на 1/2 лимон
морска сол
гореща вода, за разбиване

У дома обожаваме картофите, приготвени по този начин, защото отвътре са меки и пухкави, а отвън хрупкави, с приятна коричка. За да получим такива изкусителни и вкусни картофи не ни е нужна никаква мазнина. Разбира се, страхотно допълнение на печените картофи са гуакамолето, доматената салца, черния боб. И всичко това завършено с кадифен чеснов сос от кашу. 

Как да приготвим

1

За да приготвите картофите, загрейте тенджера с вода, в която сте сложили морска сол. Сложете картофите цели, заедно с кората, да се варят за около 20 мин.

2

Извадете картофите от тенджерата и оставете да се охладят за няколко минути. Разрежете на две по дължината им.

3

Загрейте фурната на 200 градуса и пригответе голяма тава, покрита с хартия за печене. 

4

Наредете разрязаните картофите и сложете да се пекат за около 15 минути или докато добият приятен загар.

5

За гуакамолето намачкайте с вилица авокадото, добавете нарязаните на ситно домати и червен лук. Добавете пресования чесън и нарязания кориандър. Подправете със сок от лайм и малко сол. Разбъркайте добре. 

6

За доматената салца смесете в купа нарязаните на ситно домати с лютата чушка и чесъна. Добавете магданоз и малко сол.

7

За черния боб загрейте малка касерола и сложете нарязания на ситно чесън да се задуши с малко вода. Добавете боба и кимиона, разбъркайте и оставете да се готви за 2-3 минути, колкото чесънът да омекне.

8

За соса от кашу сложете в каната на блендер накиснатото и изплакнато кашу с малко сол, лимонов сок, скилидка чесън и гореща вода. Блендирайте, докато се получи гладък сос. 

9

Сервирайте като сложите на всяка порция от печените картофи, гуакамолето, доматената салца, боба и соса от кашу.  

Още рецепти с картофи

Още рецепти с авокадо