Пармиджана с патладжан

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

6 средно големи патладжана, разрязани на две
125 г. моцарела, нарязана на тънки слайсове
1 бутилка пасирани домати
100 г. пармиджано или пекорино, настръгано
2 скилидки чесън, пресовани
пресен босилек
зехтин екстра върджин
морска сол

Алергени

Моцарела
Домати
Пармиджано

Едно от първите неща, които опитах в Италия, беше Пармиджана - разбира се с патладжан. Наистина е възхително, как с толкова малко продукти, се получават страхотни ястия. Харесвам италианската кухня, защото е семпла, изчистена, с много натурални и качествени продукти. Няма да забравя вкусът на чери доматките от "кварталния супермаркет" - бяха толкова ароматни и сладки, че с право доматите са класифицирани като плодове. Пармиджана с патладжан е ароматно ястие, заради многото босилек, който слагам и разбира се няма по-съвършена комбинация от домати и сирена. А напълно размекналият се патладжан може да задоволи вкусовете дори и на любителите на месото. 

Как да приготвим

1

Поръсете патладжана със сол и оставете за около час да се освободи горчивата течност от него. След това го изплакнете с вода.

2

Загрейте фурната на 180 градуса.

3

Подредете парчетата патладжан в тавичка, полейте ги със зехтин и ги запечете за 30 минути.

4

Извадете от фурната и залейте с доматения сос. Добавете и пресования чесън. Поръсете с морска сол. 

5

Настържете обилно количество пармиджано отгоре. Накрая поставете по едно парче моцарела върху всеки патладжан. Поръсете с пресен босилек и зехтин.

6

Печете още 10-15 минути, докато се разтопи моцарелата.

7

Сервирайте топло с още пресен босилек. 

Още наши рецепти с патладжан