Съставки
-
4 средно големи патладжана
-
2 глави лук
-
2 консерви домати
-
4 скилидки чесън
-
1 ч.л. босилек
-
1 ч.л. мащерка
-
сол, черен пипер
-
1 ч.л. захар
-
200 гр. извара
-
200 гр. моцарела
-
зехтин
Как да приготвим
1
|
Измийте добре патладжаните и ги разрежете по дължина на ивички, широки около половин см. Поръсете с малко сол, черен пипер и зехтин и запечете във фурната на 200 градуса, докато омекнат, за около 20 минути. Това е по-нискокалоричен начин на приготвяне, от запържването на патладжана, доста по-лесно е и отнема по-малко време. |
2
|
През това време в дълбок тиган запържете със зехтин нарязаните на ситно лук и чесън. Щом омекнат, добавете и консервите домати. Оставете на бавен огън да къкри за около 10 минути. Овкусете с босилек и мащерка. Подправете със сол, черен пипер и захар. |
3
|
Намазнете дъното на тавичка. Най-отдолу сложете пласт от доматения сос, отгоре наредете патладжани, после пак доматен сос. Върху него поръсете обилно с извара, тя е по-нискокалорична от моцарелата и пармезана. След това отново ред патладжани. Накрая покрийте с моцарелата и сложете в загрятата фурна на 180 градуса за още 15-20 минути или докато моцарелата се запече. |
Kоментар