Съставки
-
За основата на овчарския пай:
-
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
-
2 моркова, нарязани на ситно
-
2 стръка стъблена целина, нарязана на ситно
-
6 скилидки чесън, нарязани на ситно
-
250 г. гъби, нарязани на ситно (аз използвах челядинки)
-
250 г. кафява леща, предварително накисната във вода за 4 часа и изплакната
-
2 с.л. доматено пюре
-
зеленчуков бульон
-
2-3 клонки прясна мащерка
-
чубрица
-
морска сол и прясно смлян черен пипер
-
За картофения слой:
-
около 1 кг. картофи, обелени и нарязани на кубчета
-
2 скилидки чесън, пресовани
-
1-2 с.л. кокосово масло (по желание)
-
морска сол и прясно смлян черен пипер
-
магданоз, за сервиранe
Как да приготвим
1
|
Загрейте в тенджера с малко вода лука, морковите и целината и сотирайте за няколко минути, докато зеленчуците започнат да омекват. Прибавете чесъна и гъбите и продължете да задушавате за 3-4 минути. |
2
|
После добавете лещата, доматеното пюре, зеленчуковия бульон, мащерката и чубрицата. Зеленчуковият бульон трябва да покрие всички зеленчуци и лещата и още 2-3 см. отгоре. Сложете капака, намалете силата на котлона и гответе още около 25 минути, докато лещата омекне. Подправете с морска сол и черен пипер. |
3
|
През това време сложете картофите да се варят за 15-20 минути. Използвайте водата от варенето за направата на картофеното пюре. Ако е твърде много, махнете част от нея. Добавете пресования чесън и намачкайте добре с преса. По желание добавете кокосово масло, но и без е чудесен вкусът на картофите. Овкусете с морска сол и черен пипер. |
4
|
Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тавичка. На дъното сложете пая от леща и гъби. Върху него равномерно разпределете картофеното пюре. |
5
|
Печете 30 минути, докато пюрето добие лек загар отгоре. Сервирайте с накъсан магданоз отгоре. |
Всички коментари
Kоментар