Кюфтенца с доматен сос и картофено пюре

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За кюфтенцата:
2 буркана червен боб, отцеден от течността, без никакви добавки, само вода и сол
30 г. слънчогледово семе
30 г. ленено семе
50 г. овесени ядки
2 с.л. доматена паста, без никакви добавки
1/2 глава лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън
1 ч.л. риган
1 ч.л. кимион
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лук на прах
морска сол, черен пипер
За доматения сос:
4 с.л. доматена паста, без никакви добавки
100 мл. кокосово мляко от консерва
500 мл. зеленчуков домашен бульон или пречистена вода
1/2 ч.л. прясно настърган джинджифил
1 ч.л. къри на прах
1 ч.л. риган
1 ч.л. кимион
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. лук на прах
морска сол, черен пипер
2 с.л. арарут или тапиока, за сгъстяване на соса, по желание
За картофеното пюре:
5-6 големи картофа, обелени
1-2 с.л. кокосово масло, по желание

Кюфтенца с доматен сос и картофено пюре е ястие, приготвено изцяло с растителни продукти. Но истината е, че кюфтенцата има ароматите на месните кюфтета и не отстъпват по вкус. Доматеният сос има леко пикантен и сгряващ акцент, а картофеното пюре е семпло и натурално, както е редно да бъде. 

Как да приготвим

1

За да приготвите кюфтенцата, сложете всички съставки в блендер и разбийте, докато се получи гъста паста. Ако е необходимо, оберете съдържанието от страните на блендера и пак разбийте. 

2

Загребете от сместа и оформете кръгли топчета с еднакъв размер. Подредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене. Аз получих 20-22 броя кюфтенца. 

3

Печете ги в загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути. По средата на печенето ги обърнете внимателно от другата страна.

4

За да направите соса, загрейте в тенджерка на котлона доматената паста и кокосовото мляко. Разбъркайте, докато се смесят. Добавете всички подправки и зеленчуковия бульон. Ако нямате, сложете пречистена вода. Оставете да къкри на слаб огън за 10 минути. Ако предпочитате по-гъст сос, добавете арарут или тапиока, за да се сгъсти. Разбъркайте и оставете на котлона още 2-3 минути.

5

За да направите картофеното пюре, сложете картофите да се варят на пара или във вода за 20 минути. Прехвърлете сварените картофи в купа и намачкайте с преса за пюре. Подравете с морска сол. По желание добавете малко кокосово масло. Но може и без него. Към картофите сложете водата, в която са вряли и отново намачкайте, докато добие консистенция на пюре.

6

Сервирайте като на дъното на чинията сложите малко пюре, отгоре подредете кюфтенцата. Залейте с доматения сос и поръсете с пресен магданоз. 

Още рецепти за основни ястия