Съставки
-
За кюфтенцата:
-
2 буркана червен боб, отцеден от течността, без никакви добавки, само вода и сол
-
30 г. слънчогледово семе
-
30 г. ленено семе
-
50 г. овесени ядки
-
2 с.л. доматена паста, без никакви добавки
-
1/2 глава лук, нарязана на ситно
-
3 скилидки чесън
-
1 ч.л. риган
-
1 ч.л. кимион
-
1 ч.л. пушен червен пипер
-
1 ч.л. чесън на прах
-
1 ч.л. лук на прах
-
морска сол, черен пипер
-
За доматения сос:
-
4 с.л. доматена паста, без никакви добавки
-
100 мл. кокосово мляко от консерва
-
500 мл. зеленчуков домашен бульон или пречистена вода
-
1/2 ч.л. прясно настърган джинджифил
-
1 ч.л. къри на прах
-
1 ч.л. риган
-
1 ч.л. кимион
-
1 ч.л. пушен червен пипер
-
1 ч.л. чесън на прах
-
1 ч.л. лук на прах
-
морска сол, черен пипер
-
2 с.л. арарут или тапиока, за сгъстяване на соса, по желание
-
За картофеното пюре:
-
5-6 големи картофа, обелени
-
1-2 с.л. кокосово масло, по желание
Как да приготвим
1
|
|
2
|
Загребете от сместа и оформете кръгли топчета с еднакъв размер. Подредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене. Аз получих 20-22 броя кюфтенца. |
3
|
Печете ги в загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути. По средата на печенето ги обърнете внимателно от другата страна. |
4
|
За да направите соса, загрейте в тенджерка на котлона доматената паста и кокосовото мляко. Разбъркайте, докато се смесят. Добавете всички подправки и зеленчуковия бульон. Ако нямате, сложете пречистена вода. Оставете да къкри на слаб огън за 10 минути. Ако предпочитате по-гъст сос, добавете арарут или тапиока, за да се сгъсти. Разбъркайте и оставете на котлона още 2-3 минути. |
5
|
За да направите картофеното пюре, сложете картофите да се варят на пара или във вода за 20 минути. Прехвърлете сварените картофи в купа и намачкайте с преса за пюре. Подравете с морска сол. По желание добавете малко кокосово масло. Но може и без него. Към картофите сложете водата, в която са вряли и отново намачкайте, докато добие консистенция на пюре. |
6
|
Сервирайте като на дъното на чинията сложите малко пюре, отгоре подредете кюфтенцата. Залейте с доматения сос и поръсете с пресен магданоз. |
Kоментар