Купа с просо, гъби и салца

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

За просото:
1 ч.ч. просо
2 ч.ч. вода, зеленчуков бульон или лечебен бульон
1 с.л. сушени зеленчуци - морков, праз, лук
щипка морска сол
За гъбите:
250 г. гъби печурки
щипка морска сол, черен пипер
2 стръка прясна мащерка 
сокът на 1/2 - 1 лимон
За боба:
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 консерва червен боб, съдържание само боб и сол
1 ч.л. кимион
За гуакамолето:
2 броя добре узряло авокадо
2 скилидки чесън, пресовани
1/2 глава червен лук, нарязана на ситно
1 домат, нарязан на ситно
сокът на 1/2 лайм
люта чушка, по желание
кориандър
щипка морска сол
За доматената салца:
2 големи добре узрели домата, нарязани на ситно
1/2 глава червен лук, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, пресована
сокът на 1/2 лайм
щипка морска сол

Тази купичка е порция здраве - пълна с вкусове, аромати, текстури, изобилие от полезни храни. Може да сервирате като мен, всичко заедно в една купичка или в отделни чинии и всеки да си избира и слага според предпочитанията.

Ястието с просо, гъби и салца не съдържа животински продукти, няма глутен, няма мазнини.

Как да приготвим

1

Сложете в малка тенджерка просото и бульона. Ако използвате вода, добавете и 1 с.л. сушени зеленчуци. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да се готви около 10-12 минути. Щом просото се свари, махнете от котлона, сложете капака и оставете настрани, докато приготвите останалите съставки.

2

Загрейте тиган с незалепващо покритие. Сложете гъбите, щипка сол и прясната мащерка. Щом започне да загаря, глазирайте със сок от лимон. Добавяйте постепенно по малко лимон, докато гъбите се сготвят. След около 5 минути са готови.

3

Сложете лука и чесъна в тигана с малко вода. Сотирайте, докато омекнат. Добавете червения боб и кимиона. Гответе още 1-2 минути и махнете от котлона.

4

За гуакамолето намачкайте с вилица авокадото. Добавете пресования чесън, нарязания лук, домат, малко сол и сока от лайм. Разбъркайте добре. Отгоре сложете пресен кориандър и люта чушка, нарязана на ситно.

5

За доматената салца смесете в купа нарязаните на ситно домати с червения лук и чесъна. Подправете с лайм и сол.

6

Сервирайте като в голяма чиния или дълбока купа сложите от всички съставки. 

Още рецепти с просо

Още рецепти с гъби