Имамбаялдъ

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

3 големи патладжана, разрязани наполовина
2 големи глави лук, нарязани на ситно
1 морков, настърган на ренде
1/4 главеста целина, настъргана на ренде
3-4 домата, настъргани на ренде или доматен сос около 250 мл.
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 връзка магданоз, нарязана на ситно
2 дафинови листа
морска сол, черен пипер
кайенски (лют) пипер, по желание
резени лимон
магданоз, за поръсване

Когото бях малка, много обичах имамбаялдъ. Това е домашно, уютно, лятно ястие, което се топи в устата. В моята рецепта не съм добавила никаква мазнина, но пак се получава страхотно ястие. Вкусно и здравословно!

Как да приготвим

1

Загрейте фурната на 180 градуса. Подредете в тава разрязаните наполовина патладжани. Леко надупчете с вилица сърцевината им, за да се изпекат по-лесно. Печете около 20-25 минути.

2

През това време загрейте на котлона тиган и сложете лука, моркова и целината. Добавете малко вода и задушените зеленчуците. След 5-7 минути добавете доматите, чесъна и магданоза. Подправете със сол, черен пипер, кайенски пипер и дафинови листа. Задушете още няколко минути, докато течността се изпари.

3

Напълнете изпечените патладжани с доматения сос. По желание може отгоре да сложите резенчета домати. Върнете във фурната и печете още 20-25 минути.

4

Сервирайте с резени лимон и магданоз. 

Още рецепти с патладжан