Гратен със сьомга и червено цвекло

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. филе от сьомга, нарязано на парчета (без кожата)
200 г. пушена сьомга, нарязана на парчета
4-5 картофа, нарязани на тънки шайби (ако картофите имат хубава кора, само ги почистете и не ги белете)
500 мл. пълномаслена сметана
200 мл. заквасена сметана
100 мл. пълномаслено мляко
1 глава червено цвекло, сварено, обелено и нарязано на шайби
1 връзка копър, нарязана на ситно
зехтин
морска сол и смлян черен пипер

Алергени

Заквасена сметана
Сметана
Прясно мляко
Сьомга

Зимата е много подходящо време да ядем уютна и сгряваща храна, да пренесем част от скандинавската кухня в своя дом. Този гратен със сьомга и червено цвекло е точно такова ястие, засищащо, ароматно и цветно. Богато на омега 3, заради сьомгата и приятно розово и богато на калий и магнезий, заради цвеклото.

Как да приготвим

1

В тенджера загрейте вода с малко сол. Щом заври, сложете вътре картофите. Варете около 10-15 минути. Отцедете ги от водата. 

2

Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе тавичка, която сте намазнили с малко зехтин или масло на дъното. 

3

В друг съд загрейте на котлона двата вида сметана и млякото, докато забълбукат и оставете настрана. Подправете със сол и черен пипер.

4

В тавичката подредете на дъното картофи, след това от двата вида сьомга, червено цвекло и поръсете обилно с копър. Полейте със сметановия сос. После повторете подредбата и залейте с целия сос. 

5

Печете около 1 час, докато картофите омекнат напълно. 

Други рецепти със сьомга

Рецепти с червено цвекло