Говеждо Бургиньон

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

120 г. бекон, нарязан на парчета
800 г. говеждо месо от бут, нарязано на парчета
1 голям морков, нарязан на колелца
1 голяма глава лук, нарязана на колелца
2 ч.ч. червено вино
2 ч.ч. говежди бульон
1 с.л. доматено пюре
3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1/2 ч.л. мащерка
1 дафинов лист
20 бр. бели малки лукчета (арпаджик)
250 г. пресни гъби (аз използвах пачи крак), почистени и нарязани
30 г. масло за сотиране на гъбите
магданоз, за сервиране

Алергени

Бекон
Месо
Масло
Гъби

Говеждо Бургиньон е една много питателна и ароматна яхния с червено вино, гъби и лук. Сервирана на масата винаги създава уют и топлина.

В оригиналната рецепта, яхнията се оставя да къкри 2-3 часа, но аз реших да я приготвя в слоукукър за около 8-9 часа. Така яхнията се готви бавно и здравословно. На сутринта добавям пресните гъби пачи крак, сотирани в маслото и на обяд просто сервирам, поръсена обилно с магданоз и порция картофено пюре отстрани.

Как да приготвим

1

Сотирайте бекона за 2-3 минути, докато покафеене леко и пусне аромата си. Прехвърлете го в чиния настрани.

2

Сотирайте и говеждото месо за няколко минути, за да покафеене. Прехвърлете и месото при бекона.

3

В мазнината от месото запържете нарязните зеленчуци. Върнете обратно месото и бекона. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете виното, говеждия бульон, доматеното пюре, чесъна и подправките и малките лукчета. 

4

Пуснете слоукукъра на програма за бавно готвене с температура 120 градуса за 8 часа. 

5

Малко преди да е готово, около половин час преди края на програмата, сотирайте на тиган в масло гъбите пачи крак. После ги добавете към яхнията.

6

Накрая засилете градусите на 150 и сменете програмата на печене за още 40 минути.

7

Поръсете с магданоз и сервирайте с картофено пюре.

Други рецепти за основни ястия с месо