Брюкселско зеле с бекон, чесън и сметана

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. брюкселско зеле, почистено и разрязано на две
120 г. бекон, без консерванти, нарязан на малки парчета
2 с.л. масло
3 скилидки чесън, пресовани
400 мл. заквасена сметана
50 г. сирене бри, нарязано на малки парчета
50 г. пекорино или пармиджано, настъргано
морска сол и прясно смлян черен пипер

Алергени

Заквасена сметана
Сирене Бри
Масло

До преди няколко години подминавах брюкселското зеле и въобще не подозирах, че може да се приготви вкусно ястие с него. Е, толкова да съм го подценявала. Брюкселското зеле е страхотно. To e силен антиоксидант, богато на витамин С и К, богато на фибри и поддържа нивата на кръвната захар стабилни. 

Приготвих вкъщи за вечеря брюкселско зеле с бекон, чесън и сметана за около 4 души, но двамата с мъжа ми го оценихме толково високо, че изядохме цялото количество.

Как да приготвим

1

<span>Загрейте фурната на 180 градуса.</span>

2

В тиган, без мазнина, запържете бекона, докато придобие загар и пусне аромата си. Махнете от тигана и оставете настрани.

3

В същия тиган добавете маслото и брюкселското зеле. След 2-3 минути сложете и чесъна. Брюкселското зеле трябва да омекне леко и добие лек загар от двете страни. 

4

Прибавете сиренето бри и заквасената сметана. Подправете с морска сол и черен пипер. Оставете на котлона още 2-3 минути. Прибавете и настърганото пекорино и забъркайте добре.

5

Изсипете всичко в касерола и печете във фурната 20-25 минути.  

6

Сервирайте топло с още настъргано пекорино отгоре.