Боб в гърне

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

300 г. сух бял боб
2 стръка праз лук, нарязани на колелца
2-3 моркова, нарязани на малки парчета
1 червена чушка, нарязана на малки парчета
2 стръка стъблена целина, нарязана на колелца
5-6 скилидки чесън, нарязани на ситно
150 мл. доматен сос
червен пипер
кимион
девисил
джоджен
сминдух
сол и черен пипер
пресен магданоз, за сервиране
няколко скилидки чесън, за сервиране

Алергени

Целина
Домати

Бобът е на почит у дома, особено от децата. Така че, често си го приготвяме. Тайната на нашия боб в гърне, са подправките, чесъна и разбира се гърнето. Постига се съвсем различен вкус, без загорели тенджери. Друга тайна е липсата на каквато и да е мазнина. Така постигаме вкусно, здравословно и пълно с аромати традиционно българско ястие. 

Как да приготвим

1

Накиснете боба в студена вода за 24 часа. Изплакнете добре под течаща вода преди да го сложите за готвене.

2

Пригответе си голям глинен съд с капак, гърне. Сложете всички съставки в гърнето без доматения сос, залейте с вода да покрие всичко и малко отгоре и затворете с капака.

3

Сложете във фурната на 200 градуса, докато водата в съда заври и после намалете на 180 градуса. На по-късен етап, след около 40-50 минути добавете доматения сос. Печете до готовност.

4

Друг вариант е да печете боба на ниска темпераура от 150 градуса за около 8-10 часа.

5

Сервирайте топъл с пресен магданоз и пресована скилидка чесън отгоре.

Всички коментари

Общо коментари: 1
Малина Тодорова
От години готвя лещата само в гърне - слагам я от вечерта на 100° и до сутринта така - вкуса е уникален. Може да опитаме и с боба