Как да приготвим
1
|
Измийте аспержите и отчупете долния им край, около 2-3 см. При леко прегъване този край сам се отчупва. Сложете аспержите да се сварят на пара за 3-5 минути. |
2
|
За соса холандез пригответе малък съд с вода. Щом водата заври, намалете котлона на средна степен. Сложете жълтъците в стъклена купа над съда на водна баня и започнете да разбърквате с телена бъркалка непрекъснато. Внимавайте водата да не ври силно, за да не се сварят яйцата. Добавете 1 ч.л. оцет и продължете да разбърквате. Постепенно наливайте от разтопеното масло и бъркайте енергично, докато се поеме от жълтъците. Трябва да се получи гладък, сравнително гъст сос. Подправете с морска сол, прясно смлян черен пипер и естрагон. Започнете да прибавяте от лимоновия сок и да бъркате, докато стане нежен и лек сос. Пробвайте на вкус, за да не стане твърде кисело. |
3
|
В друга голяма и дълбока тенджера сложете да заври вода. След това намалете малко котлона, за да не ври силно водата. Добавете 1 с.л. оцет, той ще помогне да не се разпада много белтъка. С лъжица завъртете водата в тенжерата и пуснете веднага, но бавно яйцето в центъра на водовъртежа. След 1-2 минути, когато белтъкът е сготвен, загребете с решетъчна лъжица и прехвърлете в чиния. Процедирайте и с останалите яйца по този начин. Поширайте яйцата едно по едно. Аз предпочитам яйцата рохки, ако прецените оставете яйцата повече време в горещата вода. |
4
|
За да сервирате, подредете няколко стръка аспержи в чиния. Върху тях поставете по 2 поширани яйца и залейте със сос холандез. Поръсете с още прясно смлян черен пипер. |