Нар - лечебната сила на малките зрънца
Нарът е един от най-здравословните и лечебни плодове в днешно време. Той е богат на витамин С, К, В-комплекс и минерали като калций и калий. Нарът е отлична храна за отслабване, подсилва имунната система, подобрява кръвообращението и предлага защита от рак и болестта на Алцхаймер.
Нарът е пълен с антиоксиданти и по-специално такъв, наречен Пуникалагин, за който е доказано, че ефективно намалява рисковете от сърдечни заболявания чрез изчистване на вредните свободни радикали от тялото. Пуникалагинът също така има мощни антимикробни свойства, което прави нара фантастичен за предпазване от бактериални и вирусни инфекции.
Нарът действа като естествен аспирин в тялото и помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Нарът е перфектна храна за мозъка, тъй като помагат за подобряване на когнитивната функция и на паметта. Нарът също е чудесен за ставите и може да помогне за предотвратяване влошаването на хрущялните връзки, което го прави незаменим за предотвратяване на остеоартрит.
Нарът съдържа мощни противовъзпалителни съединения, което го прави изключително полезна храна за хора с автоимунни заболявания като фибромиалгия, ХОББ, бурсит, лаймска болест, ревматоиден артрит, синдром на хроничната умора и лупус. Ежедневната консумация на нар или пресен сок от него ефективно предпазва от диабет, лимфом, инфекции на пикочните пътища и рак на гърдата, дебелото черво, белите дробове и простатата.
Доказано е също, че сокът от нар поддържа стабилни нивата на PSA (антиген на простата) при мъжете, като по този начин намалява необходимостта от по-нататъшни лечения като хормонална терапия или химиотерапия. Доказано е също, че нарът помага за понижаване на LDL (лошия) холестерол и повишаване на HDL (добрия) холестерол, както и за понижаване на систоличното кръвно налягане.
Сокът от нар е отличен за здравето на зъбите и е доказано, че естествено предотвратява зъбната плака и заболяванията на венците. Маслото от семена на нар е отличен източник на незаменими мастни киселини и може да се приема вътрешно или да се прилага локално върху кожата, за да помогне за подобряване на еластичността на кожата, тонуса на кожата и кожни заболявания като екзема, псориазис и слънчево изгаряне. Освен това е отличен за съживяване на косата и защитата й от увреждане.
Нарът е с високо съдържание на антиоксиданти. Разтваря камъни в жлъчката и бъбреците, възли, калцификати и малки кисти. Има и противотуморни свойства. Всяка от многото подобни на бижута, сочни капсули на плода (наречени арили, макар и по-известни като семена) в нара съдържа вселена. Прясно счупени семена от нар – независимо дали между зъбите ви или в сокоизстисквачка – освобождават пълната сила на всяка от тези малки вселени, за да ви се притекат на помощ.
Когато консумираме пресен нар, възниква химическа реакция, когато киселините на плода (които са пълни с фитохимикали като антоцианини) влязат в контакт с различни нездравословни втвърдявания, образувани от жлъчка, натрупване на протеини и токсични форми на калций. Веднага започват да се разпадат. Внасянето на нар в живота ви редовно е особено полезно, ако страдате от синдром на поликистозните яйчници.
Нарът е чудесен строител на кръвта, тъй като повишава броя както на червените, така и на белите кръвни клетки. Той играе важна роля и в кръвната захар, като възстановява ценните запаси от глюкоза в черния дроб, така че черният дроб да може да освободи тази глюкоза в кръвния поток, когато е необходимо. Този процес от своя страна предпазва надбъбречните жлези – защото, ако останете няколко часа без да ядете и черният ви дроб няма резерви от глюкоза, тогава вашите надбъбречни жлези са принудени да изпомпват хормони като кортизол в кръвта ви, за да ви поддържат, което води до свръхактивност на надбъбречни жлези и евентуално прегряване. Така че, ако търсите надбъбречен баланс и стабилизиране на кръвната захар, обърнете се към наровете. Висококачествената глюкоза в наровете също ги прави храна за мозъка, помагайки за фокусиране и концентрация.
Освен това, нарът съдържа микроелементи като желязо, манган, калий и хром, които са много бионалични и лесно усвоими. Освен това консумацията на нар помага за отпушването на порите и космените фоликули, като насърчава растежа на косата там, където е необходимо, и помага на кожата и скалпа като цяло. Нарът е невероятен за регулиране на хормоните, тъй като изхвърля токсини, като непродуктивните естрогени, които допринасят за рак. Този плод също помага за детоксикацията на ДДТ и други пестициди, елиминира непродуктивното натрупване на млечна киселина в мускулите и изчиства ушната кал и минимизира новото й производство.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.