Маточина - елексир на живота
Маточината, известна още като мелиса поради ботаническото си име Melissa officinalis, е основна билка за успокояване на нервите - по-специално тези, свързани с храносмилането. Много хора страдат от различна чувствителност на червата със сложни и объркващи погрешни диагнози. Това, което често се крие зад тези проблеми, са нервни окончания, които са станали свръхчувствителни около храносмилателните органи. Нервите играят роля в голяма част от храносмилателния дистрес, който изпитваме в наши дни. Например, възпалените диафрагмални нерви (които контролират диафрагмата и следователно влияят на стомаха) и вагусовите нерви (които минават през диафрагмата и управляват стомаха и храносмилането) понякога са зад храносмилателната чувствителност, както и нервите, които свързват гръбначния стълб и храносмилателния тракт.
Ако нечий стомах или черва са раздразнени без установена причина, това обикновено се дължи на чувствителни нерви. Едно често срещано явление е, че храна, дори лесносмилаема, се трие в лигавицата на чревния тракт, което кара човек с чувствителни нерви да изпитва дискомфорт. Нервната чувствителност може също да предизвика симптоми като гадене, загуба на апетит и внезапно желание за елиминиране, когато сте нервни.
Маточината е невероятен природен дар, който ни помага да се справим с напрегнатото ежедневие. Маточината е чудесна за справяне с проблеми с храносмилането, проблеми, свързани с нервите, гадене, загуба на апетит. Нейните биоактивни фитохимикали като неоткрити алкалоиди успокояват нервните рецептори в храносмилателния тракт, така че нервите стават по-малко чувствителни и възпалението намалява. Това прави маточината ценна билка за помощ при стрес.
Маточината има изключително високо съдържание на микроелементи като бор, манган, мед, хром, молибден, селен и желязо. Има също големи количества макроминерал силициев диоксид. Плюс това е билка, съхраняваща B12, което означава, че следи вашите запаси от този витамин и не позволява на тялото ви да го използва напълно. Маточината има антипаразитни, антивирусни и антибактериални свойства. Бори се с вируса на Епщайн Бар , херпес зостер и други херпесни вируси като HHV-6 (човешки херпесен вирус). Тя е невероятна билка за тонзилит, който е възпаление, причинено от стрептококови бактерии. Освен това, маточината детоксикира черния дроб, далака и бъбреците и помага за намаляване на възпалението на пикочния мехур, което я прави мощно средство за облекчаване на интерстициален цистит и инфекции на пикочните пътища.
Маточината убива вируси, бактерии и други патогенни микроорганизми в черния дроб. Създава по-добра среда в чревния тракт, което подпомага доставянето на по-чисти хранителни вещества от червата до черния дроб. Маточината успокоява нервите на черния дроб, като го кара да бъде по-малко спазматичен, възбуден и ядосан, като същевременно успокоява нервите вътре в чревната лигавица, което намалява токсичната топлина в черния дроб. Тя също така поддържа надбъбречните жлези, което прави черния дроб по-малко токсичен.
Маточината е мощна билка срещу вируса на Епщайн Бари и неговия кофактор стрептококите. Тя убива и отблъсква вирусни и бактериални клетки в щитовидната жлеза, черния дроб и далака със своите алкалоиди и други ключови фитохимикали, като същевременно помага за укрепване на лимфоцитите, така че имунната система да може да се пребори с вируса.
Чаят от маточина е наричан „еликсирът на живота” поради невероятните си антивирусни, антибактериални, храносмилателни и седативни свойства. Невероятно, но също така има високи нива на антиоксиданти, което значително увеличава способността му да лекува и да работи ефективно. Маточината съдържа съединение, наречено терпен, което има способността да помага за облекчаване на тревожност, стрес, хипертония, депресия, високо кръвно налягане, мускулни спазми, сърцебиене, главоболие от напрежение, проблеми с кръвообращението и когнитивни разстройства като разстройство с дефицит на вниманието и болестта на Алцхаймер.
Маточината е полезна и при хронични стомашно-чревни разстройства, включително лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, колит и киселинен рефлукс. Маточината има способността да насърчава здрава, балансирана имунна система и ендокринна система, което е много полезно при автоимунни заболявания като синдром на хроничната умора, надбъбречна умора, множествена склероза и световъртеж. Също така е полезна при безсъние, нарушения на съня и нервност, което позволява по-отпуснато тяло и по-добро качество на съня.
Полифенолните танини, съдържащи се в маточината, й придават антивирусни свойства, което я прави особено полезна при лечение на настинки, грип, бронхит и всякакви вирусни инфекции. Локално маточината може да се прилага като крем за подпомагане на заздравяването и облекчаване на афти и херпес зостер, както и порязвания и рани. С право маточината си е спечелила репутацията на билка „Елексир на живота“.
Като вкусна и освежаваща напитка, чаят от маточина може да бъде добавен към седмичния ви здравословен режим за широк спектър от лечебни ползи. Прясна или изсушена билка може да се накисне в гореща вода за минимум десет минути и да се подслади със суров мед, ако желаете.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.