Брюкселско зеле - пречиствател на черния дроб
Брюкселското зеле е невероятно питателен зеленчук, който е богат на антиоксиданти, фитонутриенти, витамини С, А и Е и алкализиращи минерали като калций, желязо и манган. То също е добър източник на омега-3 мастни киселини и витамин К, които са от съществено значение за правилното функциониране на мозъка и нервите и е жизненоважно за подпомагане на когнитивни проблеми като мозъчна мъгла, загуба на памет, липса на концентрация, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, деменция и Болест на Алцхаймер.
Известно е също, че брюкселското зеле спомага за стабилизирането на ДНК в белите кръвни клетки, което създава по-силна и по-устойчива имунна система. Брюкселското зеле съдържа също мощни противоракови съединения, за които е доказано, че помагат в борбата и предотвратяването на рак на дебелото черво, гърдата, простатата, белия дроб, пикочния мехур, черния дроб, ендометриума и рак на яйчниците.
Брюкселското зеле помага за стимулиране на бъбреците да отделят повече вода, което може да намали подуването и отока и да улесни изхвърлянето на разтворени мастни отпадъци от тялото. Брюкселското зеле също е добро за стимулиране на бавните жлези и за насърчаване на прочистващия ефект върху мастните клетки и тъкани, което го прави идеална храна за отслабване.
Брюкселското зеле е пълно с хранителни вещества. То е чудесно за ставите и помагат при остеопороза. Брюкселското зеле помага за понижаване на лошия холестерол, повишава добрия холестерол, пречиства черния дроб и други поглъщащи токсини органи като далака. То също така помага за пречистване на кръвта.
Брюкселското зеле съдържа големи количества глюкозинолати, които могат значително да намалят възпалението и са отлични за превенция и облекчаване на ревматоиден артрит, фибромиалгия, лупус, инсулти, инфаркти, атеросклероза и бурсит. Брюкселското зеле е отлично средство за понижаване на холестерола, предотвратяване на запек, спиране на преяждането и намаляване на хеликобактер пилори в храносмилателния тракт.
Брюкселското зеле осигурява огромен набор от химически съединения и фитонутриенти. Серните съединения, намиращи се конкретно в брюкселското зеле, са различни от тези във всяка друга храна от семейството на кръстоцветните, тъй като се извличат от голямото майчино стъбло, върху което растат малките брюкселски зелки. Серните съединения на брюкселското зеле са най-мощните и полезни за черния дроб; имат способността да помага за разхлабването на втвърдените клетки от отрови и онаследени от предците ни токсини, създаващи проблеми.
Сярата в брюкселското зеле има способността за разлика от всяка друга, да се придържа към всяка отрова и безопасно да я изведе от черния дроб, независимо дали през бъбреците, жлъчните пътища или чревния тракт, оставайки свързана през целия път, докато причинителят на проблеми напусне тялото. Това е хранителна рядкост.
Суровото брюкселско зеле може да се изцеди на сок или настъргано в салати. Можете също така да се приготви на пара, в задушени зеленчуци и супи. Може да се консумира и печено, но ако го ядете сурово или приготвено на пара, ще имате най-много ползи.
Публикацията е изготвена на базата на съветите и препоръките на Антъни Уилям (Anthony William Medical Medium)
Този блог, неговото съдържание и материали са представени единствено с информационна цел и не са заместител на медицински съвет, диагноза или лечение. Консултирайте се с лицензиран здравен специалист, преди да промените или прекратите лекарства, лечение или грижи, или да започнете каквато и да било диета, упражнения или програма за добавки. Екипът на Кулинарен блог - здравословно в кухнята с Тони не са медицински лица и нямат претенции да предоставят здравни услуги.