Пълнозърнести Коледни меденки

  • 40 мин. плюс 2 ч. за охлаждане
  • 50
  • Обикновена
  • 180°C
  • 2 kоментара
  • Българска кухня

Сподели ни в твоите социални мрежи

Или просто копирай линка по - долу

Съставки

500 г. пълнозърнесто брашно от лимец
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джиджифил на прах
1/2 ч.л. кардамон на прах
1/2 ч.л. индийско орехче на прах
100 г. кокосова захар
120 г. мед
1 яйце
100 мл. кокосово масло

Алергени

Глутен
Мед
Яйца

Днешните Коледни меденки са хрупкави и твърди, заради кокосовата захар в тях. Аз използвах пълнозърнесто брашно от спелта, но могат да се приготвят и с брашно от лимец или в комбинация с ръжено брашно. Ароматът на коледните подправки засилва празничното настроение. Приготвянето на тези меденки вкъщи е като отборна игра, всеки си знае ролята, един смесва продуктите, друг точи, трети изрязва формичките, четвърти пече и накрая всички ги изяждаме задружно.

Как да приготвим

1

Загрейте на котлона в малка тенджерка кокосовата захар и меда. Бъркайте, докато захарта се стопи и махнете от котлона. Добавете кокосовото масло и яйцето и разбъркайте добре.

2

В отделна купа смесете всички сухи съставки. Прибавете ги към течните на два пъти, докато брашното се поеме напълно.

3

Приберете тестото в хладилника за поне 2 часа, а най-добре за през нощта. 

4

Загрейте фурната на 180 градуса и пригответе тава, покрита с хартия за печене.

5

Върху набрашнен плот и с набрашнена точилка разточете тестото на тънко. Разделете тестото на две за по-лесна работа. Докато разточвате едната половина, другата върнете обратно в хладилника. Изрежете в избрани от Вас формички. 

6

Печете 10-12 минути. Извадете и прехвърлете върху решетка, за да изстинат.

Още рецепти за коледни десерти

Още рецепти с брашно от спелта

Всички коментари

Среден рейтинг
(5)
Общо коментари: 2
Никола Григоров
Страхотно вкусни! Тествано и горещо препоръчвам!
Илияна
Знам, че са меденки, но може ли да се замести с друг вид подсладител, за да са просто бисквити?